miércoles, 30 de agosto de 2017

EL METGE QUE VA DEIXAR DE CURAR AMB SANGONERES


Josep Faura va ser metge a l’Hospitalet en les dècades centrals del segle XIX. A més de practicar la seva professió va voler deixar escrites les seves experiències. Per això el coneixem.

En primer lloc, va intentar nous tractaments per la peritonitis. El desembre de 1833 va atendre una campesina primeriza de 24 años als quatre dies del part. Segons va escriure:
"(...) fué necesario apelar á la lanceta, á pesar de la resistencia qe oponía la preocupación vulgar, que, en el estado en que se halla actualmte el ejercicio de la facultad, es obstaculo muy difícil de superar.[i]
La llanceta era una mena de ganivet que servia per tallar les persones malaltes i extreure-les sang. No sabem el resultat de la intervenció, el que sembla evident és la resistència popular a aquest tractament i la justificació que fa el metge a aquesta resistència, donat “l’estat actual de la medicina”. El mateix Faura era conscient del descrèdit dels facultatius.

El gener de 1834. Faura explica que una payesa robusta va parir en un carro, en el camí de Barcelona i li va començar un fort dolor. Faura li va diagnosticar peritonitis i li va prescriure... una sagnia de lliura i mitja de sang. Al segon dia li va mantenir la sagnia amb 25 sangoneres.

"Manera correcta d'aplica les sangoneres", a VAN DEN BOSSCHE, Willem. Historia Medica, 1638.

Les sagnies eren un tractament freqüent, perquè es pensava que extraient sang la salut millorava. El mecanisme per extreure la sang era fer un tall o aplicar sangoneres, uns cucs que la xuclen. La conseqüència era, evidentment, la contrària a allò que es pretenia, perquè la pèrdua de sang debilitava les persones malaltes. 

Faura, en veure que la pagesa no millorava, aquell mateix segon dia li va treure les sangoneres i li va fer unes friccions amb un ungüento mercurial, el que era un tractament innovador. El tercer dia es va mantenir estable i van continuar les friccions. I al quart dia va començar la millora de la pacient, no sabem si per l’ungüent o perquè no perdia més sang.[ii]

L’ús terapèutic de les sagnies es trobava en aquell moment en el centre del debat mèdic, i Faura opta per abandonar-les. A l’Hospitalet, terra d’aiguamolls, teníem moltes sangoneres, però no sabem si les que tenia Faura eren autòctones o de les que per milions s’importaven de França.[iii]

El desembre de 1835 va redactar un informe arran d’una epidèmia de tos ferina, que va esclatar a l’Hospitalet el maig de 1834. Es tractava d’una “topografia”, un gènere de literatura científica que relacionava la salut pública amb el medi geogràfic. De l’Hospitalet va escriure:
- “Abundaría en cereales de la mejor calidad, si por desgracia no fuese tan comun la enfermedad llamada añublo, vulgarmente robell.”

- “Es feraz en cebada, mijo, maiz, legumbres, vino, sosa, ricas frutas y en pastos.”

- “Los habitantes son robustos, longevos y de buen trato, y la población en la última década ha aumentado el censo en una quinta parte de su total.”

- “La ocupación de este vecindario es esclusivamente la agricultura. Las aguas potables son de buena calidad como igualmente los alimentos.”

Segons Faura les malalties endèmiques del poble eren el “còlera-morbo, de mayo á noviembre” i les “calenturas intermitentes, de agosto á enero”. Aquesta darrera, el paludisme, era especialment greu. Ens informa que l’any 1812 “reinó causando los mayores estragos”, i després va afectar l’any 1816, 19, 25, 26, 29 i 34, “debilitandose progresivamente su mortífero caracter.”[iv] 

Aquesta obra, que era una petita topografia mèdica i un breu estudi epidemiològic, fou l’assaig d’una obra més important, premiada l’any 1844 i publicada el 1846, que podem trobar en línia, i de la que ja havia parlat en l’article de l’Hospitalet als llibres antics.


L’obra comença fent una gran defensa de la medicina hipocràtica (procedent de la Grècia clàssica, del segle Vè abans de la nostra era) i atacant les noves teories. Critica, per exemple, l’anatomia patològica o els primers intents d’observació de les cèl·lules amb microscopi. Per tant, la modernitat de Faura també tenia els seus límits.

Tot seguit tracta l’epidèmia de tifus. Reprodueix les teories de l’època, segons les quals les malalties infeccioses eren causades per miasmes, uns aires nocius que suposadament emanaven la terra i les aigües. En aquella època encara no coneixien l’origen real de les malalties infeccioses: bacteris, virus, fongs...

Per tant, era molt pertinent que els metges paressin la seva atenció en les característiques físiques del terreny, i feien les topografies mèdiques. En la d’aquesta publicació, redactada vers 1843, es basa en la que hem comentat abans de 1835, però introdueix algunes novetats:
- “La ocupacion de estos habitantes es en su totalidad la agricultura, si esceptuamos una muy escasa parte que se dedica á la industria algodonera.”

- “Los habitantes por lo comun eran robustos, longevos y de buen trato; pero la masa de la poblacion se ha resentido del desenfreno y licencia que ha entronizado la revolucion que atravesamos, y por lo mismo el aumento del censo no guarda la proporcion con el que se contaba diez años atrás que, segun la estadística del curato era de un cinco por ciento anualmente, queda reducido en la actualidad al uno y aun ménos.”[v]
Ja veiem que la molt limitada modernitat de Faura no només es veia en la medicina, i que era conservador en la ciència i en la política. Faura, confonia el buen trato amb el sotmetiment a la classe alta i el seu poder polític. La classe treballadora de l’Hospitalet va participar en aquells moments del naixement del moviment obrer català i de les bullangues democràtiques.

Si voleu fer la lectura sencera de l’opuscle (només 19 pàgines), podeu clicar aquí.

Faura va utilitzar el seu informe de 1835, que hem ressenyat abans, per publicar una altra obra, Descripción de una epidemia de pertussis, el 1848. Aquesta obra no la tenim en línia, malauradament.


Al llarg de la segona meitat del segle XIX i primeres dècades del XX la microbiologia ens va permetre començar a combatre les malalties infeccioses amb força eficàcia. Faura no semblava gaire partidari de moltes novetats, però, com a mínim, va deixar de prescriure sagnies amb sangoneres.


[i] FAURA, José. Ensayos sobre el método de van Devrande, o bien sea la mercurialización y atralíptica con aplicación a la peritonitis, 20 de gener de 1838, Manuscrito, vol. V, núm. 22, Arxiu de la Real Academia de Medicina de Catalunya
[ii] Idem.
[iii] PALMA, J. Alberto. Historia negra de la medicina: sanguijuelas, lobotomías, sacamantecas y otros…, Madrid, Ciudadela Libros, 2016
[iv] FAURA, José. Topografía, 17 de desembre de 1835, ARAMC.
[v] FAURA, José. Memoria acerca del tifo epidémico, Barcelona 1846

martes, 22 de agosto de 2017

DEU ANYS I MIG DE BLOG HOSPITALENC

Ja són deu anys i mig fent aquest bloc, amb més de 200 articles, majoritàriament dedicats a la història de l’Hospitalet, la fusió de dues de les meves passions.
De tant en tant, també escric d’alguns altres temes d’actualitat, local o mundial. En qualsevol cas, els temes locals són sempre part d’allò nacional, continental, mundial… Aquesta és la raó del nom.
Els articles del blog ordenats per temes són:


Primer, els d’història dels barris o carrers
UNA PETITA HISTÒRIA DE SANTA EULÀLIA en dues parts: PRIMERA PART i SEGONA PART.
UNA PETITA HISTÒRIA DE COLLBLANC-LA TORRASSA en dues parts: PRIMERA PART i SEGONA PART.
UNA PETITA HISTÒRIA DE PUBILLA CASAS

UNA PETITA HISTÒRIA DE LA FLORIDA (I LES PLANES) en dues parts: PRIMERA PART i SEGONA PART
UNA PETITA HISTÒRIA DE SANT JOSEP en dues parts: PRIMERA PART i SEGONA PART

PER QUÈ TANTS BARRIS FAN EL SEU 50 O 100 ANIVERSARI?
LA GRANVIA DE L'HOSPITALET



En segon lloc, els que tracten de temes al llarg del temps
L’HOSPITALET ALS LLIBRES ANTICS fa un recorregut per la presència hospitalenca a diverses obres geogràfiques, de viatges, etc, entre els segles XVI i XX. Els anteriors a 1808 són a un article propi.
EL NOMENCLÀTOR DELS CARRERS de la ciutat.

El moviment camperol dels segles XIX i XX a ELS CAMPEROLS DE L'HOSPITALET EREN FORÇA REVOLUCIONARIS

En
LA FRONTERA AMB BARCELONA comentem alguns canvis en la frontera entre Barcelona i l'Hospitalet. 

EL FAR DEL LLOBREGAT
L'evolució urbanística de la ciutat en COM ES FA UNA CIUTAT? En tres articles: PRIMERA PART, SEGONA PART i TERCERA PART.
EL SUBMINISTRAMENT D’AIGUA, del segle XVIII al segle XXI.
CANDELITZACIÓ CONTRA RACISME explica l’obra de Francesc Candel.

VOLEM ESCOLES, ESCOLES VOLEM, descriu la lluita per l'ensenyament públic i la construcció d'escoles a la ciutat. 
ELS I LES ESCOMBRIAIRES DE L’HOSPITALET tracta d’aquest important col·lectiu de la nostra historia recent.
 
EL NOM DELS BARRIS DE L'HOSPITALET, primera part i segona part
 


En tercer lloc, els articles d’episodis concrets, ordenats cronològicament
Edat Moderna:
Els conflictes derivats dels ALLOTJAMENTS DE TROPES EN L'EDAT MODERNA
En 1835 es va manifestar per primera vegada EL CARLISME A L’HOSPITALET
Josep Faura, a la dècada de 1840 fou  EL METGE QUE VA DEIXAR DE CURAR AMB SANGONERES
PERE ANTONI PRATS, UN ALCALDE "DE ARMAS TOMAR"
Entre 1842 i 1856  podem situar  L’ORIGEN DEL MOVIMENT OBRER HOSPITALENC
En la dècada de 1870, el moviment obrer va girar al voltant de LA INTERNACIONAL

Plans urbanístics de 1869 i 1883 a URBANISME AL SERVEI DELS RICS
EL PRIMER PONT SOBRE EL LLOBREGAT

Les eleccions entre 1876 i 1893 ens mostren que l'opció política majoritària era la dels REPUBLICANS A L'HOSPITALET
UNA URBANITZACIÓ DE 1877 a Santa Eulàlia ens mostra la relació entre immigració i creixement urbanístic.   
En 1878 es comença a aplicar la llei electoral conservadora i constatem que AL SEGLE XIX, ELECCIONS NO VOLIA DIR DEMOCRÀCIA

MUTUALITATS I COOPERATIVES AL SEGLE XIX 
MARIÀ TOMÀS I BARBA, EL PRIMER GRAN ARQUITECTE HOSPITALENC 

L'ANY DE LES TRES ELECCIONS MUNICIPALS, 1887

En 1890 es va celebrar EL PRIMER 1er DE MAIG A L’HOSPITALET

En 1890 i 1891 es van fer uns reportatge sobre BELLVÍS; BELLVITGE I PROVENÇANA:EL PATRIMONI DE L'HOSPITALET A FINALS DEL SEGLE XIX 
Segle XX
LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL I LA INDÚSTRIA HOSPITALENCA explica l’impacte de la Gran Guerra en l’economia local.
Les tensions socials agreujades per la Guerra, en 1917 van provocar ELS INICIS DEL PISTOLERISME A L’HOSPITALET

EL DARRER MOTÍ DE SUBSISTÈNCIES va ser el gener de 1918.

EL PISTOLERISME A COLLBLANC-TORRASSA


El 1920 Barcelona en va treure gairebé tota la Marina. LA ZONA FRANCA ERA DE L'HOSPITALET.

TESTIMONIS D'HOSPITALENCS A LA GUERRA DEL MARROC
L'HOSPITALET, 1924. POBRESA I CONTROL SOCIAL

En 1925 es va concedir el títol de ciutat a  l’Hospitalet, però jo penso que NO CAL UN TÍTOL CONCEDIT PER UN REI PER SER UNA CIUTAT 
En l’article QUAN ELS RACISTES INSULTAVEN ELS NOSTRES AVIS es parla del racisme que sorgí contra la immigració de la dècada de 1920.

90 ANIVERSARI DEL CRAC DEL 29

La Riera Blanca l'any 1935

EL PRIMER ATEMPTAT CONTRA FRANCO i la seva relació amb una família de l'Hospitalet. 

Els enfrontaments dins del bàndol republicà a
ELS FETS DE DESEMBRE DE 1936

ELS CINEMES DE L’HOSPITALET des de la década de 1960 fins l’actualitat.
ELS PRIMERS PASSOS DE CCO.OO tracta del naixement d’aquest sindicat en 1964 i del seu desenvolupament a la ciutat fins 1967.
En 1965 començà una nova mobilització social a La Bomba i a La Florida, per això parlem del 50 ANIVERSARI DEL MOVIMENT VEÏNAL
EL PASSAT HOSPITALENC DE MANUELA CARMENA va transcórrer al voltant de 1967. La versió en castellà i amb un àudio de la mateixa alcaldessa de Madrid a EL PASADO HOSPITALENSE DE MANUELA CARMENA
LES ASSOCIACIONS DE VEÏNS DE L'HOSPITALET  (1970-1980)

FRANQUISME I LLIBERTAT D'ASSOCIACIÓ: EL CAS DE L'AV BELLVITGE-NORTE

Episodis del moviment veïnal a
NO MÉS BLOCS! LA LLUITA VEÏNAL PER L'ESPAI ALS ANYS 70'S (I AVUI?) 



La delinqüència als anys 70's i 80's a VAQUILLAS I TORETES 

Bellvitge fou el principal escenari de Los Mares del Sur, i ho comentem a
CARVALHO A BELLVITGE
EL 23-F A L'HOSPITALET 

Una revista, "LA CIUTAT DE L'HOSPITALET", UNA FINESTRA A 1984-85

En 1988 va haver una manifestació a La Florida amb toreros i una vaqueta, va haver un DEBAT TAURÍ I UNA MANIFESTACIÓ BEN SINGULAR

Un repàs al moviment okupa local a OKUPAS EN L'HOSPITALET. DOS ARTÍCULOS EN 25 AÑOS. 



En quart lloc, reflexions sobre l'actualitat local
ELS ALLOTJAMENTS TURÍSTICS A L'HOSPITALET

La política econòmica de l'actual govern municipal a
L'HOSPITALET, SERÀ UNA MAQUILA?
 
COMPLIM A L'HOSPITALET ELS OBJECTIUS DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE?, primera  part i segona part
IMMIGRACIÓ I RUMORS FALSOS. TRES EXEMPLES A CATALUNYA 
Les escassíssimes zones verdes de l'Hospitalet, en català i en castellà
Les temperatures a l'Hospitalet i el seu impacte en la salut, en català i en castellà.
BLOCS, COTXES, ARBRES, PERSONES... LA LLUITA PER L'ESPAI A COLLBLANC-TORRASSA (I A TOT L'HOSPITALET)

En cinquè lloc, articles dedicats a l’art i el patrimoni
L'HOSPITALET A LA PINTURA I EL DIBUIX

L'ARQUITECTURA DE MAÓ VIST (A CATALUNYA I L'HOSPITALET) 



 

ELEMENTS PATRIMONIALS...

ELS SAFAREIGS, LES CATEDRALS DE LES DONES DE CLASSE TREBALLADORA 



En sisè lloc, uns articles dedicats a la història d'Espanya, Catalunya i l'Hospitalet de les dècades de 1940 i 1950 (classes en línia durant el confinament)
Més reflexions al voltant del conflicte Espanya-Catalunya a DE 1652 A 2017.

¿POR QUÉ NO TRIUNFA EL NACIONALISMO ESPAÑOL PROGRESISTA?