miércoles, 19 de abril de 2023

L'HOSPITALET TÉ ELS BARRIS AMB LA DENSITAT DE POBLACIÓ MÉS ALTA DE LA UNIÓ EUROPEA

La densitat de població a l’Hospitalet

Fa pocs dies s’ha actualitzat l’estudi d’Eurostat, l’agència estadística oficial de la Unió Europea sobre la densitat de població de les seves ciutats. El 1r, el 2n i el 7è km² més densos d’Europa són de l’Hospitalet: la Florida-Pubilla Casas (56.158 h/km²), Collblanc-la Torrassa i Santa Eulàlia-Sants. I 13 quadrats dels 15 més densos són de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Font: https://twitter.com/montsanto/status/1645760740744126466, tret de l'article d'Àlex Rebollo i Francisco José Moya a El Periódico, https://www.elperiodico.com/es/hospitalet/20230408/mapa-area-barcelona-sufre-densidad-catalunya-metropolitana-santa-coloma-85667665

El març del 2016 vaig publicar un primer article que va contribuir a introduir la densitat de població de l’Hospitalet en el debat públic.

Aleshores ja denunciava que la ciutat era de les més denses d’Espanya i Europa i que alguns dels seus districtes, els del nord, eren els més densos del continent.

El març del 2019, en pre-campanya de les municipals, com ara, vaig escriure un segon article per respondre al regidor socialista Belver, que va publicar una columna en la que deia que això de la densitat no era per tant.

Aquest mapa és de l'estudi del professor Alasdair Rae del 2018, en el que utilitzava la metodologia de dividir la superfície en quadrats d'1 km de costat. Eurostat també havía fet un altre en 2016. En tots dos casos situaven el quadrat més dens de la Unió Europea a l'Hospitalet.

Recentment, s’ha actualitzat l’estudi del professor Alasdair Rae. El quadrat més dens tornava a ser el de Collblanc-la Torrassa (52.767 h/km²) i el 12è el de la Florida-les Planes (47.139 h/km²). Entre els 20 quadrats més densos n’hi havia 16 a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Font: https://drive.google.com/drive/folders/1_c1tQQfCb1yIIbezGCQw4ktmSdT1P3pl

En resum, les dades són aclaparadores: la densitat de població de l’Hospitalet és altíssima, especialment al continu urbà Can Vidalet-Pubilla Casas-la Florida-les Planes-Collblanc-la Torrassa-Santa Eulàlia-la Bordeta.

Què cal fer?

Primer de tot, cal afirmar amb rotunditat que aquesta situació és molt negativa: contribueix a agreujar problemes de convivència i civisme, de contaminació i salut pública i els derivats de l’emergència climática, etc.

A l’Hospitalet hi ha una ferotge competència pel poc espai públic que té la molta població que hi ha: canalla jugant a pilota, joves amb la música molt alta, famílies i amics en terrasses, gent gran que vol passejar i seure tranquilament… És inevitable que es molestin.

A més, una bona part dels menors de 30 anys són d’origen estranger i la majoria del majors de 60 anys són d’origen espanyol. El que és un conflicte generacional i per l’espai és aprofitat pels feixistes per difondre el racisme.

En segon lloc, i per sobre de tot, cal aturar la construcció de més blocs que facin augmentar la densitat de población de la ciutat. Portem dècades repetint el mateix: No més blocs!


Fotografies de les dècades de 1970 i 2010

Per solucionar el problema de l’habitatge i guanyar espai públic hem de fer el que recomanen des de l’ONU fins a la Generalitat (i el sentit comú): la rehabilitació d’edificis ja construïts.

Però, què podem esperar d’un Partit Socialista que per aprovar pressupostos posava com a condició una bogeria del calibre del Hard Rock de Salou?

En tercer lloc, adquisició d’espai privat per convertir-lo en espai públic, en parcs pels diferents col·lectius, jardins, pistes esportives, etc.

Finalment, no cedir espai públic a empreses privades per a que facin els seus negocis. Si una empresa vol guanyar diners que faci la inversió corresponent, no hem de cedir un dels béns mes escassos i preuats de la ciutat: l’espai. La vergonya és més gran si a més a més l’espai cedit és patrimoni històric i cultural, com s’està fent en aquest moment amb Can Trias, una fàbrica modernista.

La situació urbanística és greu i les seves conseqüències socials, sanitàries etc. ens estan esclatant.

La política de les darreres dècades ha estat posar la ciutat al servei de les grans empreses i això ho hem de canviar.

No hay comentarios:

Publicar un comentario