A l’Hospitalet tenim molt poques zones verdes i poquíssims parcs. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana un mínim de 10-15 m2 de zona verda per habitant. Doncs bé, a l’Hospitalet tenim més o menys la meitat.
No podem dir
amb exactitud la quantitat perquè les dades són diverses.
Segons un estudi de la Generalitat de 2017, l’Hospitalet tenia 5,57 m2 de zona verda per habitant, la més baixa de Catalunya, empatant amb Santa Coloma de Gramanet.
Font: Generalitat de Catalunya |
Segons l’AMB, l’any 2019, la Torrassa era el barri amb menys zona verda per habitant de tota l’àrea metropolitana, amb 1,45 m2/h. Només el Gornal i Bellvitge superaven els 10 m2 mínims que recomanava l’OMS.
Font: AMB |
Segons la Generalitat (2022), l’espai qualificat com zona verda era de 8,09 m2 per habitant. La conclusió és que el govern municipal ens està robant zones verdes que podria executar de forma ràpida.
I per què necessitem zones verdes, per què són positives? Realment, no calen grans estudis per respondre aquestes preguntes, ho sabem gràcies a la nostra experiència quotidiana.
El verd urbà millora la nostra salut
Reproduïm el que diu l’Organització Mundial de la Salut: més verd urbà és més salut i més esperança de vida, perquè el verd urbà:
- millora la relaxació i la salut mental
- millora el benestar i la convivència social
- millora el sistema immonològic
- promou l’activitat física i redueix l’obesitat
- amorteix la contaminació acústica i genera sons naturals
- redueix l’exposició a la contaminació de l’aire
La situació de la salut pública a l'Hospitalet no és bona. Els seus indicadors de mortalitat infantil, morts prematures o esperança de vida són pitjors que les mitjanes catalanes. Font: Los ODS en 100 ciudades españolas |
Els efectes concrets en la salut són la millora en la salut mental i funcions cognitives i en el desenvolupament dels embarassos, la reducció de la mortalitat en general, de la morbiditat de les malalties cardiovasculars o de la diabetis tipus 2.
Per veure les zones verdes reals del 2021, podeu fer servir el Visor NDVI de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya |
La lluita contra l’emergència climàtica
La principal autoritat sobre el tema de l’Emergència Climàtica és un organisme de l’ONU, l’IPCC. El març del 2023 van publicar el darrer informe, que inclou un resum per a polítics/ques, que diu, en un to molt moderat:
-El canvi climàtic ha generat impactes negatius en la salut humana, els mitjans de vida i les infraestructures.
- Proposa vuit mesures per a mitigar la situació, la quarta de les quals és incrementar el verd urbà.
- En concret, a les ciutats posa l’èmfasi en la importància de la planificació urbanística i en la imposició d’infraestructures verdes i blaves (d’aigua).
Conclusions
Aquests informes haurien de ser la base del programa electoral de tothom.
L’observació de la nostra situació i el que diuen muntanyes de documents científics ens porta a les següents conclusions evidents:
- és urgent fer més zones verdes, algunes amb les característiques dels refugis climàtics.
- no podem destruir cap espai de verd urbà, molt menys si són arbres consolidats que generen voltes verdes.
Cartell de la concentració de defensa del verd urbà a Collblanc. |
- hem de deixar de construir més i més blocs, que generen emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, contaminació i augmenten l’efecte d’illa de calor.
Font: National Geographic |
Què està passant a l’Hospitalet? Tot el contrari, que l’Ajuntament es va arribar a plantejar eliminar mig parc a Santa Eulàlia, que vol talar arbres consolidats a Collblanc, que destrueix jardinets als Blocs Florida, que posa més i més sòl de ciment al Centre, que no te cura dels arbres del Gornal, etc.
Hem de seguir les indicacions de l’OMS i l’IPCC,
ara ja és molt urgent! Volem guanyar vida!
No hay comentarios:
Publicar un comentario