miércoles, 27 de marzo de 2019

LA DENSITAT DE POBLACIÓ DE L'HOSPITALET AL DEBAT POLÍTIC

La densitat de població de l'Hospitalet entra al debat polític 

Mentre a d’altres poblacions del país el debat polític pre-electoral és lamentable, a la meva ciutat fem debats demogràfics, amb un model de ciutat al darrera. La controvèrsia envers la densitat de població ha saltat a la palestra, i això és positiu.

Més enllà dels estudis acadèmics, el reportatge a El País de febrer de 2016 sobre la densitat a La Florida va encetar el debat públic[i]. El mes següent vaig escriure un article en aquest blog

El setembre de 2016, Eurostat, l’agència estadística de la Uníó Europea va publicar un estudi, del que es feia ressò La Vanguardia amb el següent titular: “L’Hospitalet es la ciudad con más densidad de población de la Unión Europea[ii].

 

Algunes dades

Ja en el seu moment vaig comentar que això era una errada. En aquest informe[iii] es reproduïen les dades d’un informe anterior, del 2011, en el que es deia que el quilòmetre quadrat més densament poblat de la Unió Europea (i d’Europa) era a l’Hospitalet, amb 53.119 habitants.

Com veiem a la il·lustració, no deixa clar quin és aquest km2 tan dens; sembla que sigui Les Planes (amb La Florida). Segons aquest informe, el segon km2 més densament poblat era al nord de París, i el tercer, a Badalona. 

Tanmateix, això era qüestionable, perquè el km2 de La Florida-Les Planes i el de Collblanc-Torrassa superaven, i superen, tots dos els 53 mil h/km2[iv].

No sé si puc rectificar el que diu Eurostat, però sembla evident que a l’Hospitalet tenim els dos km2 més densament poblats d’Europa, corresponents als dos districtes més densament poblats d’Europa. 

De fet, en estudis posteriors, quan es destaca el km2 més dens d’Europa s’assenyala Collblanc-Torrassa[v].

L'afirmació de que Collblanc-Torrassa és el km2 més densament poblat d'Europa procedeix de l'estudi d'Alasdair Rae i Dan Cookson, que van fer un mapa de les densitats de la Unió Europea, que podeu veure AQUÍ. Aquesta il·lustració procedeix del diari britànic The Guardian.

Sense donar-li més valor que com una mostra orientativa, La Florida-Les Planes apareix com el 40è en la llista dels districtes més densament poblats del món a la Wikipedia en anglès, i Collblanc-Torrassa el 44è. El primer i segon d’Europa[vi]. Finalment, concloure que aquestes dades coincideixen amb les que publica el mateix ajuntament als anuaris estadístics[vii].

Per tant, podem afirmar que el continu urbà dels districtes II i IV és a hores d’ara la zona més densament poblada d’Europa. I al voltant? Pubilla Casas puja a 45 mil h/km2 i Sants a 40 mil; Can Vidalet i Sant Ildefons a 41 mil. Evidentment que el tema és metropolità, per això plans urbanístics com el CAUFEC són tan dolents per nosaltres com per Esplugues.

Globalment, l’Hospitalet és la primera o segona ciutat més densa d’Espanya (20.604 h/km2 a 31/12/2016, en un frec a frec amb Mislata), i la primera de Catalunya. Em fa l’efecte que amb això tenim un problema.

 

El debat de la conveniència de la densitat

En els darrers temps, per contrarestar les crítiques a l’excessiva construcció a la ciutat hem sentit i llegit que la densitat de població alta és convenient, perquè les ciutats compactes redueixen problemes de mobilitat, de contaminació, etc.

L'Hospitalet dins del continu urbà (2017)

Totalment d’acord. Però la compactació urbana es pot aconseguir de dues maneres: apilant als pobres o limitant l’extensió dels rics. Hom esperaria que des de la socialdemocràcia s’optés per la segona opció. No seria més eficaç i just prohibir les urbanitzacions amb piscina privada?

A més, la densitat elevada deu tenir un límit, oi? Els problemes que observem als barris més densos, la manca d’espai pel lleure i la vida comunitària, els conflictes... ens indiquen que els 40 o 55 mil h/km2 són excessius. 

El moviment veïnal dels 70’s i 80’s ho tenia clar. Una part del moviment veïnal actual torna a ser a la lluita. Tant de bo totes les entitats veïnals tinguessin clar que cal tornar a dir No més blocs!, especialment, no al PDU!

Perquè en el fons hi ha el debat de si actualment s’està construint molt o poc a l’Hospitalet, de quin model de ciutat volem. Tothom diu que el que cal és rehabilitar, però mentrestant s’estan aixecant desenes de blocs. I més que s’aixecaran si no ho aturem.

2 comentarios:

  1. La foto 1 es del barri de La Florida se ve el Tecla Sala

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Sí, no lo dice explícitamente pero parece que es La Florida-Les Planes.

      Eliminar