lunes, 11 de octubre de 2021

LA CORNISA DE LA TORRASSA

El juliol de 2020 , a petició del grup Defensem el Castell de Bellvís, vaig fer una proposta de guió per a fer un vídeo reivindicatiu de la Cornisa de la Torrassa.

L'objectiu era (i és) defensar aquest espai com a pulmó verd per al barri i tot el patrimoni que conté. Un espai que amb el soterrament de les vies serà encara més estratègic i rebrà més atacs de les immobiliàries.

Primer, el reprodueixo íntegrament, només amb el canvi de "volem" per "cal".

La Cornisa de la Torrassa l'any 1987.

"Collblanc-Torrassa es un barri obrer format al llarg del segle XX. Actualment és el districte amb la densitat de població més alta d’Europa, més de 50 mil habitants per quilòmetre quadrat.

A Collblanc-Torrassa tenim un important patrimoni històric, en un espai totalment urbanitzat i amb molt poc espai públic i encara menys zones verdes.

Per aquestes raons, la Cornisa de la Torrassa és especialment valuosa per a la població dels dos barris, perquè conté elements patrimonials d’extraordinària importància i perquè pot generar espai públic i verd.

A la Cornisa de la Torrassa hi és el jaciment arqueològic més antic de la ciutat: una sitja ibèrica del segle Vè abans de Crist, actualment en un lamentable estat d’abandó.

També trobem el Castell de Bellvís, una fortificació del segle XII, com a mínim, que conté elements d’origen romà i que de ben segur que es farien d’altres troballes si es fan noves intervencions arqueològiques.

La Torrassa, el Castell de Bellvís, l'any 2008.

Des de l’any 2017, un grup de veïnes i veïns de Collblanc-Torrassa ens hem organitzat en el grup Defensem el Castell de Bellvís, i fem activitats reivindicatives i de divulgació del Castell i del patrimoni local.

A la Cornisa de la Torrassa també hi trobem un transformador dels que es van construir quan l’electricitat del Pirineu va arribar a Barcelona, el 1913. És una mostra cabdal de la història del sector energètic català.

També hi són alguns edificis residencials interessants, com les Casetes Borràs, del 1923, la Casa Boleda, del 1932, amb protecció, o els que hi són als números 70, 91 i 141 de la Ronda de la Torrassa, que no la tenen.

Malauradament, alguns edificis d’un gran valor patrimonial han estat enderrocats i els hem perdut per sempre, com la Casa Jordà, destruïda el 1995, i les casetes canadenques del Transformador, el 2015.

Casetes canadenques del conjunt del transformador, enderrocades.

Bona part dels béns patrimonials de la Cornisa són en risc de desaparició, com els fòssils del Pliocè, la sitja ibèrica, el refugi antiaeri de la Guerra Civil del Castell o els edificis no protegits.

Davant la manca d’espai i el risc de pèrdua de patrimoni històric i cultural, volem recuperar com espai públic tota la Cornisa de la Torrassa i la intervenció per assegurar els béns patrimonials existents. 

Cal que el conjunt del Transformador torni al PEPPA, d’on va ser inexplicablement tret l’any 2001, el que ja ha provocat pèrdues patrimonials irreparables, i que el seu espai sigui d’ús públic.

El Transformador de la Torrassa l'any 1916.

Cal que la zona qualificada com verda que es va perdre en fer-se el camp de futbol, uns 5.000 m2, siguin recuperats en l’espai de la Cornisa, perquè l’espai verd públic és un dels béns més escassos al barri.

Cal que es faci una intervenció arqueològica d’urgència a la zona de la sitja ibèrica i l’antiga fàbrica SAS, i que les institucions competents i ADIF es posin d’acord JA!

Cal que es facin els treballs arqueològics necessaris al recinte del Castell de Bellvís i que l’edifici i l’espai passin a ser d’ús públic el més aviat possible.

Cal la conservació de la Cornisa de la Torrassa com un conjunt patrimonial i com una reserva d’espai verd accessible per a tota la població."

Les vies i la Cornisa de la Torrassa l'any 2011.

Per què publicar ara aquest document? 

Sempre és pertinent recordar la importància de l'espai de la Cornisa de la Torrassa, i del patrimoni local.

Ara, però, és urgent. Les obres al solar de la fàbrica SAS poden significar la destrucció d'un important patrimoni paleontològic i arqueològic. 

La fàbrica SAS en funcionament durant la dècada de 1980.

La inauguració de l'exposició "FossiL'Hs", comissariada per Èric Baulenas i Jordi de la Pinta, ens ha fet palès la importància d'aquest tipus de patrimoni, fins ara ignorat, començant per mi mateix.

Alguns dels elements de l'exposició FossiL'Hs.

La proximitat del jaciment ibèric, sobre el que ha hagut una recent intervenció, també mostra l'alta probablitat de trobar alguna resta prehistòrica més.

Per altra banda, una piulada de l'Ireneu Castillo va fer que a l'Arxiu Municipal de l'Hospitalet comprovessin l'origen de la casa de la Ronda de la Torrassa, número 91. 

I... sorpresa! la casa, de planta baixa, fou dissenyada l'any 1922 per Ramon Puig i Gairalt, a petició de Manuel Querol. L'any 1932, l'Antoni Puig i Gairalt va fer la primera planta. Quines altres sorpreses ens portarà l'estudi detallat d'aquesta zona?  

Són urgents les intervencions arqueològiques i paleontològiques i la conservació de l'espai i el patrimoni de la Cornisa de la Torrassa, començant per la fàbrica SAS, continuant pel Castell de Bellvís i fent prospeccións per tota la zona.

Insistim, és necessari blindar l'espai no construït i fer zones verdes accessibles a la població de totes les edats, com ja s'està demanant

2 comentarios:

  1. No podem tolerar que continui el patrimonicidi que s'ha vingut fent durant dècades! Gràcies per l'article!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Gràcies a tu i a tota la gent que està lluitant pel patrimoni i la cultura.

      Eliminar