jueves, 28 de diciembre de 2023

ELS CENT MIL FILLS DE SANT LLUÍS A L'HOSPITALET (EN EL SEU OBLIDAT BICENTENARI)

L'any 1823, un exèrcit francès envaí Espanya amb la intenció d'eliminar el règim liberal instaurat tres anys abans i tornar a imposar l'Absolutisme i l'Antic Règim. Aquest contingent fou batejat com "Els Cent Mil Fills de Sant Lluís".

Val a dir que els acompanyaven soldats espanyols, coneguts com "voluntaris realistes".

Als encontorns de Barcelona van arribar durant l'estiu i després d'una victòria militar contra els liberals entre Molins de Rei i Martorell el 10 de juliol, es van fer amb el domini del Baix Llobregat.

L’Ajuntament de l’Hospitalet va rebre una notificació el 24 de juliol de part de la nova autoritat militar, el Comte de Santa Clara, segons la qual s’havia de nomenar alcalde a qui tenia el càrrec abans de l’1 de març de 1820, quan es va imposar el règim liberal. El nou batlle fou en Josep Ferrer.

El 2 d’agost es va fer una reunió a l’Hospitalet, l’acta de la qual transcric perquè és força interessant:

"En virtud de la orden del Sr. Comandante de Armas del Hospitalet han comparegut los SS Alcaldes de S. Boy, San Climen, Viladecans, Gavá, Prat, y abenlos manifestat que volia que se aprosentasen vigilans, han acordad que pagarian 9 rals vello cada un dels Pobles adal espresats menos al Prat que ha de donar 8 rals, tots diariament comensan dema diumenje 3 de Agost de 1823 y pagaran semanalmen (...)”

Aquest document és interessant per vàries raons. Primer, està escrit en català, com les dues actes del ple municipal dels mesos següents, el que és un cas únic en la documentació municipal fins el 1931. La meva hipòtesi és que s’utilitzà la llengua catalana perquè són actes fetes sota una autoritat francesa, que no feia cap imposició lingüística.

Segon, sembla més aviat una extorsió mafiosa que la típica imposició de tributs en diners o en espècies per mantenir els exèrcits, fossin propis o ocupants. Del problema dels allotjaments de tropes ja vaig escriure un altre article.

Tercer, el Comandant d’Armes que controlava la zona del Delta del Llobregat és a l’Hospitalet. Devia ser més aviat per raons d’estratègia militar que per la importància del poble, molt malmès per la recent Guerra del Francès (1808-1814). Encara que tots els pobles deurien estar igual de malament.

Plànol del setge de Barcelona de 1823. es veu clarament com el territori de l'Hospitalet estava plenament afectat per aquest fet bèl·lic. Font: La carte de Barcelone...

Barcelona no fou presa per les forces absolutistes fins el 4 de novembre i hem d'imaginar que la presència de tropes al nostre terme es va allargar un temps. A la Ciutat Comtal es van allotjar soldats francesos fins el 1827. 

Els documents es poden consultar en línia

Una petita aportació a un aniversari poc recordat. És curiós com n'hi ha esdeveniments que no han estat recordats com es mereixen (Annual, els Comuners, la Gloriosa...).

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario