domingo, 22 de marzo de 2020

EL FRANQUISME (2). ELS ANYS QUARANTA: FAM I REPRESSIÓ. ECONOMIA.

2. Economia

2.1. L’evolució econòmica

La situació econòmica d’aquesta dècada fou molt dolenta. El 1950, la població espanyola encara era més pobre que la de 1935.

PIB/càp. Espanya (1935=100)
1935
100
1940
80
1945
82
1950
86

La propaganda del règim deia que això era degut a les destrosses de l Guerra Civil, a l’aïllament, la sequera, etc... Però la raó real era la nefasta política econòmica, l’autarquia, el nacionalisme portat a l’economia.

L’autarquia consisteix en generar una economia autosuficient, reduint al màxim les importacions i les exportacions. Aquesta política econòmica és pràcticament suïcida en un país que tenia grans mancances (per exemple d’energia). A més, fou especialment greu per l’oportunitat perduda en ser neutral (o gairebé neutral) en una situació de guerra mundial. 

El primer franquisme va generar la més important depressió econòmica de l'Espanya contemporània, i va tenir un cost econòmic difícil de calcular.
 
El gasògen fou un artefacte que es va haver d'instal·lar a molts vehicles per la manca de petroli. Era fomentat pel règim, que assegurava que trobaria fonts d'energia pròpies, i va gastar molts recursos en desenvolupar-los. Font: La Vanguardia Española, 18-4-1944, pàg. 16.

Llavors es produïa una situació paradoxal. En un règim que defensava el liberalisme econòmic, es van desenvolupar molts mecanismes d’intervenció política de l’economia, però amb escassíssims recursos públics, perquè la política fiscal era molt favorable als rics i es recaptaven pocs diners. A més, aquesta intervenció subordinava l'economia a objectius polítics, com ara la consolidació del règim i l'exèrcit. 


L'autarquia va tenir nefastes conseqüències en la productivitat. El descens en la productivitat agrària va generar carestia d'aliments. Font: http://www.joaquinolona.com/wp-content/uploads/2014/04/EVOLUCI%C3%93N-Y-TENDENCIAS-DE-LA-AGRICULTURA-ESPA%C3%91OLA-140403-031.pdf
La República havia pujat la despesa pública al 13,5% de la Renda Nacional, i el 1955 havia baixat al 9,6%[i]. El 1935, els impostos directes, els que afecten més als rics, eren un 9% superiors als indirectes. El 1950, els impostos indirectes, el que afecten al consum en general, a la classe treballadora, eren un 16% superiors als directes[ii].

Es van crear organismes oficials com el Servicio Nacional del Trigo, l’Instituto Nacional de Industria, etc. Volien controlar la oferta i la demanda, les exportacions i les importacions. Això va provocar l’escanyament de la producció, per falta de recursos, l’esgotament de les divises i la pujada dels preus.


Els mitjans de comunicació feien propaganda de la política econòmica autàrquica, però la realitat de pobresa i depressió era palesa. 
Els béns de primera necessitat s’havien de vendre al govern perquè el distribuís de forma racionada a preus taxats. Això i la pobresa van generar un important mercat negre, l’estraperlo. El gran estraperlo el feien els grans productors que eren alhora els jerarques del règim. La corrupció era la norma, no l'excepció.

La victòria de la classe dels terratinents en la Guerra Civil va condemnar al camp espanyol, la base de l’economia i on vivia la majoria de la població, al manteniment de les estructures de propietat i les tècniques de producció procedents dels segles anteriors. 


Eva Duarte, "Evita", esposa del president argentí Perón, va visitar Espanya el juny del 1947. La visita va significar una excepció a l'aíllament polític espanyol i la possibilitat de comprar blat, que escassejava al país. Font: NO-DO.
La situació fins el 1945 fou especialment dolenta, amb una gran mancança de fonts d’energia, collites insuficients, pagament del deute a Alemanya i Itàlia, etc. El resultat era la fam dels més pobres i la misèria d’un alt percentatge de la població.

El PIB/càpita d’Espanya va caure en relació a la resta de països occidentals, malgrat la 2a Guerra Mundial. Veiem com Espanya s’havia empobrit fins i tot en relació als perdedors de la guerra. En allò que sí va afectar l’aïllament va ser en que no va arribar-hi el Pla Marshall dels Estats Units per reconstruir l’economia europea.
 
% del PIB/càp. d’Espanya respecte al PIB/càp. de diversos països

Alemanya
EE.UU.
França
G. Bret.
Itàlia
1929
76
46
76
60
98
1950
78
33
58
54
95

A Catalunya, la regió més industrialitzada del país amb diferència, les fàbriques van patir molt les mancances de matèries primeres i energia. Sovint havien d’aturar la producció. D’altres sectors es van afavorir de no tenir competència i van poder mantenir-se o fins i tot créixer.


2.2. L’economia a l’Hospitalet.


El 1939, l’Hospitalet combinava una important indústria amb una molt productiva agricultura. La indústria estava composada per grans empreses, sobretot tèxtils (Trinxet, Trias, Caralt, Vilumara, ATASA, Rifà, Gomar, Anònima de Torcidos, etc.) , ceràmiques (Cosme Toda, Goyta, Llopis, Oliveras, Batllori, etc.) i alguna metal·lúrgica (Escorsa, “la Farga”, etc.), i desenes de fàbriques i tallers de tots els sectors.


Interior de Can Trinxet, en una fotografia publicada l'any 1959. El sector tèxtil era el més important encara, amb el 35% de la contribució industrial del 1950. tanmateix, ja no significava el 49% del 1930.
Els bombardeigs feixistes havien provocat destrosses a algunes instal·lacions, però la reanudació de la producció no va trigar. Fins i tot, s’hi van localitzar noves empreses com FEMSA o INDO.

Els problemes venien pels talls elèctrics. Sabem que a Tecla Sala van instal·lar-hi un generador aprofitant el salt d’aigua del Canal de la Infanta. També hi havia problemes amb l’escassetat de matèries primeres. Per exemple, el cotó pel tèxtil era repartit en uns “cupos”, que sovint depenien de les bones relacions amb els jerarques del règim.
 
Font: Arxiu del centre d'Estudis de l'Hospitalet

Per a la majoria de la població la pobresa era generalitzada. Fins i tot és analitzada com una forma més de repressió contra la població que era reconeguda com contrària al règim. Per contra, la burgesia feia grans negocis i vivia amb luxe. 

Un nou grup de burgesos arribistes per la seva relació amb el règim. Julio Muñoz Ramonet o José Manuel Lara en serien el millors exemples. El primer va entrar en l’accionariat del grup d’empreses Trinxet, la indústria més important de la ciutat.

L’agricultura intensiva de les terres de la Marina produïa vàries collites l’any d’hortalisses, fruites, alfals, etc. L’agricultura no havia perdut gens ni mica de la seva puixança. Només que la indústria i els serveis creixien més ràpidament. Els escombriaires eren un altre sector puixant. 

Masia de Can Puig. Home menant un matxo que tira d'un carro carregat d'escaroles pel mig dels camps ple d'escaroles a la Marina. Font: AMHL 901 AF 0000494 /a.Autor desconegut/da /d.Josep Puig
L’Hospitalet, per la seva proximitat a Barcelona, el gran centre de consum, era un dels llocs on es descarregaven les mercaderies d’estraperlo, llençades des dels trens al seu pas pel Centre, Sant Josep i Santa Eulàlia-la Torrassa. Collblanc-Torrassa era un mercat on venien a comprar moltes persones de Barcelona, i així no es pagaven els consums.

No hay comentarios:

Publicar un comentario