domingo, 14 de octubre de 2018

LA SENYALITZACIÓ DEL PATRIMONI DE L'HOSPITALET

A l’Hospitalet no hem tractat bé el nostre patrimoni en el darrer segle. D’això vaig escriure un article als Quaderns d’Estudi uns anys ençà. En els últims temps, però, s’ha generat un moviment de defensa del patrimoni molt important, del que és el màxim exponent el Grup de Patrimoni de l’Hospitalet. Segur que marcarà un canvi de tendència.
La Plataforma Can Trinxet Viu reivindica la conservació i ús social de Can Trinxet, i ha estat capaç de generar una imatge que permet identificar l'edifici i valorar-lo com patrimoni.


Hi ha un aspecte, un primer pas, que és relativament senzill i no gaire car, que es podria concretar en els pròxims mesos: la senyalització del patrimoni.  

Senyalitzar un element patrimonial compleix dues funcions principals. Per una banda informa i divulga les dades més importants. D’aquesta manera es fa una tasca cultural i didàctica.

Per altra banda, es posa en valor l’element i pot ajudar a la seva conservació. Quan la ciutadania és conscient del valor patrimonial d’un element és molt probable que el seu comportament envers ell sigui més respectuós. 

Des de la parròquia de Mare de Déu de Bellvitge i Amics de l'Ermita han anunciat iniciatives per difondre el valor patrimonial de l'ermita al seu entorn: hospital, hotel, gimnàs, barri, etc... Si no es fa des de les intitucions, la societat civil pren la iniciativa.
 
Des del Centre d’Estudis de l’Hospitalet portem molts anys demanant que es faci una senyalització dels elements patrimonials de la ciutat. Ho vam debatre amb el que era aleshores regidor d’urbanisme Francesc Belver, i vam trobar complicitat. Vam parlar de tres categories (l’Hospitalet Agrari, Industrial i Contemporani), dels colors que les podrien representar, de com difondre-ho als hotels de la ciutat, etc...

El regidor ens va fer un encàrrec de textos per la senyalització de 10 edificis, pel qual l’entitat va rebre una remuneració. El seu successor, José Castro, ens va renovar la confiança. A tots dos els agraïm aquesta confiança. Tanmateix, han passat els anys i la senyalització del patrimoni, amb els nostres textos o sense, no s’ha portat a terme. I et quedes amb una cara de no entendre res. Perquè estem segurs que les nostres autoritats municipals volen respectar i difondre el nostre patrimoni...

El passat juliol, el grup de persones i entitats que formem Defensem el Castell de Bellvís, com una més de les accions reivindicatives, vam penjar uns fulls a les parets de l’antic edifici, que en feien aquesta funció. No és tan difícil.

Els rètols informatius del Castell de Bellvís que vam penjar el passat mes de juliol

Per ajudar les persones que han de prendre les decisions corresponents, adjunto alguns exemples, que sempre va bé saber que es fa a d’altres indrets. 

Veureu que n'hi ha fites enganxades al terra, plaques a les parets, amb foto o sense, de metall o de plàstic, d'edificis o de rutes, etc. 

A Esplugues tenen aquestes dues senyalitzacions:


 A Vilafranca del Penedès, han posat rètols d'aquesta mena:
Foto: Aquesta i totes les fotos següents són de Natalia Piernas.

  A Molins de Rei:

A Cambrils:

A Canet de Mar:

 A Mataró:

A Caldetes:

A Arenys de Mar:

A Begues tenen unes plaques amb dibuixos originals del planejament de l'edifici. Per exemple, una joia arquitectònica de l'hospitalenc Antoni Puig i Gairalt.
 
Fins i tot es poden penjar fotos antigues. Ja se sap que en això del patrimoni a França van molt avançats.

Una altra modalitat és la placa relacionada amb un personatge. A l'Hospitalet només tenim, que jo sàpiga, la de Núria Espert. Caldria plantejar-se una senyalització específica, com la de Girona:

Si voleu enviar més exemples, segur que són útils per escollir el model per la nostra ciutat. A més, poden ser l'empenteta final que aconsegueixi que el nostre patrimoni sigui senyalitzat amb dignitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario