martes, 30 de octubre de 2018

PUIG I GAIRALT, EL RACIONALISME I L’HOSPITALET: PATRIMONI PERDUT



El cap de setmana del 27 i el  28 d’octubre de 2018 es va fer una nova sessió del 48h Open House a Barcelona, especialment dedicada al racionalisme i el GATCPAC. El racionalisme va ser l’estil arquitectònic més important del segle XX. A Catalunya,  un grapat d’arquitectes van adherir-se a aquest moviment i es van agrupar l’any 1929 en el Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània (GATCPAC). 

El GATCPAC va impulsar un grup semblant d'àmbit espanyol, el GATEPAC. La seva revista, A.C. Documentos de actividad contemporánea, editada a Barcelona, neixia amb un clar esperit combatiu favorable al racionalisme i contrari a l'historicisme.

Aquest grup tenia una clara orientació política d’esquerres i es va comprometre amb la II República i la Generalitat a partir de 1931. Les seves propostes anaven en la direcció de solucionar el problema de l’habitatge per a la classe obrera, la construcció d’equipaments socials, etc.

A l’Hospitalet, l’arquitectura era dominada per Ramon Puig i Gairalt (1886-1937), arquitecte municipal de la ciutat des del 1912. En va signar gairebé tots els edificis importants, i d’altres no tan importants, entre aquell any i la seva mort. Des del punt de vista tècnic i formal, va passar per tots els estils dominants de la seva època: modernisme, noucentisme, art déco i finalment racionalisme.

Maqueta (1931), foto de la construcció (1932) i de l'edifici enllestit (1933) de la Casa Pons, el "gratacel" de Collblanc, principal obra racionalista d'habitatges de Puig, que afortunadament es conserva.

Puig, amb més 40 anys i la carrera consolidada, no va dubtar de sumar-se al nou corrent, encapçalat per joves 15 o 20 anys més joves que ell. Des de la direcció de la revista Arquitectura i Urbanisme, òrgan de l’Associació d’Arquitectes de Catalunya (AAC), a partir de 1931 va ajudar a difondre’l.

L’AAC va organitzar un Congrés d’Arquitectes de Llengua Catalana el 1932, en el que Puig va presentar una ponència dins la categoria “política social”, titulada Són convenients les construccions de barriades blocs?. L’any següent, va organitzar una exposició d’arquitectura escolar, on Puig va tenir una presència protagonista.

Inauguració de l'Exposició d'Arquitectura Escolar (1933), presidida pel President de la Generalitat, Francesc Macià. A l'esquerra, Ramon Puig i Gairalt. Macià observa la maqueta del projecte d'una escola que un any més tard s'inaugurarà a Santa Eulàlia i que portarà el seu nom.

L’obra de Puig en la dècada de 1930 va molt lligada al racionalisme, començant pel famós “gratacel” o d'altres cases unifamiliars i blocs, com el Xalet Ysern.
Tanmateix, va ser en les escoles que l’Ajuntament li encarregà on va portar més lluny la seva aposta pels principis racionalistes. Com que les institucions republicanes esmerçaren molts esforços en desenvolupar l’educació pública, va tenir diversos encàrrecs:escoles a Can Pi, Santa Eulàlia i el Carrer Campoamor.
 
Escola a Can Pi (1932)


Inauguració (1934) i dues imatges (1935) de l'Escola Francesc Macià a Santa Eulàlia.

Projecte de l'Escola Salvador Gil i Gil (1933), que hi era al Carrer Campoamor, a tocar de la via. L'angle de la façana és provocat pel traçat del carrer i de la línia fèrria de Vilanova. Fou inaugurada la tardor de 1934.
Doncs bé, aquestes tres escoles, joies de l’arquitectura social racionalista, foren enderrocades una a una durant la dècada de 1980. Una pèrdua irreparable pel patrimoni de l’Hospitalet i de Catalunya, una més.
També va dissenyar una escola per la canalla de l'Hospitalet a Castelldefels.

Projecte de l'Escola de Mar (1933) i edifici enllestit a Castelldefels.




En relació als seus projectes d'habitatges, Puig va fer una gran quantitat de blocs i passadissos, fruit de l'encàrrec de la iniciativa privada, amb l'objectiu del benefici dels constructors.
Tanmateix, li coneixem un projecte d'habitatge social, sospitosament molt semblant al que 10 anys més tard es farà pels anomenats "Bloques del Caudillo" a Collblanc.

"Grup de cases a bon preu", un projecte de 1931.
Quina gran ruta del racionalisme podríem haver fet a l'Hospitalet! 
Quins equipaments podríem tenir en aquestes joies arquitectòniques!
Ara som a temps de no haver de lamentar més pèrdues patrimonials en el futur. 
Art: Publicació de la Junta d'Esposicions d'Art, gener 1934


No hay comentarios:

Publicar un comentario