miércoles, 3 de julio de 2019

"LA CIUTAT DE L’HOSPITALET", UNA FINESTRA A 1984-5


La Ciutat de l’Hospitalet fou una revista, editada pel Patronat Municipal de Comunicació de l’Ajuntament, entre l’abril de 1984 i gener de 1986. Un total de 18 números, que, vistos ara, són una fantàstica finestra a la nostra ciutat d’aquells anys.
Portada del núm. 1, de setembre de 1984

Situem-nos. La ciutat havia arribat al màxim de població i densitat el 1981, i des d’aleshores perdia uns 2 mil habitants cada any. La crisi econòmica era terrible i l’atur arribava al 24% (l’atur juvenil fregava el 50%). L’any 1983 el PSC-PSOE havia arrasat en les eleccions municipals, aconseguint la seva primera majoria absoluta, amb Ignacio Pujana d’alcalde.
Portada del núm. 3

Em semblen especialment extraordinaris els 8 primers números, el 00, el 0 (gratuïts) i els de l’1 al 6, amb unes portades impactants. Tractaven temes punyents, com el de la delinqüència, les drogues, l’ocupació de pisos. Fins i tot, van fer un reportatge en relació a irregularitats en la compra de 20 motos per la guàrdia urbana.

Portada del núm. 4

A partir del núm. 7, de març de 1985 el to baixa, el temes tractats eren de caire social però ja no tan conflictius o d’aspectes negatius, ja no era periodisme de denúncia. Ens mostren aspectes més sociològics o culturals, però continua sent una finestra a aquella època.

Número extra dedicat a Firaciutat, el maig de 1985.



El penúltim número, el 15, de desembre de 1985.
Una experiència informativa de la que caldria saber més coses. Deixo pel final dues pàgines de sengles reportatges, dedicades a les persones que diuen que abans tot era meravellós i que ara estem molt pitjor (i de seguida apareix el comentari racista i/o xenòfob). 
Delinqüència i ocupació de pisos el 1984...



La Ciutat, una de les moltes capçaleres efímeres que hem tingut a l'Hospitalet, un projecte que em sembla que cal conèixer i reconèixer.

No hay comentarios:

Publicar un comentario