miércoles, 3 de julio de 2019

"LA CIUTAT DE L’HOSPITALET", UNA FINESTRA A 1984-5


La Ciutat de l’Hospitalet fou una revista, editada pel Patronat Municipal de Comunicació de l’Ajuntament, entre l’abril de 1984 i gener de 1986. Un total de 18 números, que, vistos ara, són una fantàstica finestra a la nostra ciutat d’aquells anys.
Portada del núm. 1, de setembre de 1984

Situem-nos. La ciutat havia arribat al màxim de població i densitat el 1981, i des d’aleshores perdia uns 2 mil habitants cada any. La crisi econòmica era terrible i l’atur arribava al 24% (l’atur juvenil fregava el 50%). L’any 1983 el PSC-PSOE havia arrasat en les eleccions municipals, aconseguint la seva primera majoria absoluta, amb Ignacio Pujana d’alcalde.
Portada del núm. 3

Em semblen especialment extraordinaris els 8 primers números, el 00, el 0 (gratuïts) i els de l’1 al 6, amb unes portades impactants. Tractaven temes punyents, com el de la delinqüència, les drogues, l’ocupació de pisos. Fins i tot, van fer un reportatge en relació a irregularitats en la compra de 20 motos per la guàrdia urbana.

Portada del núm. 4

A partir del núm. 7, de març de 1985 el to baixa, el temes tractats eren de caire social però ja no tan conflictius o d’aspectes negatius, ja no era periodisme de denúncia. Ens mostren aspectes més sociològics o culturals, però continua sent una finestra a aquella època.

Número extra dedicat a Firaciutat, el maig de 1985.El penúltim número, el 15, de desembre de 1985.
Una experiència informativa de la que caldria saber més coses. Deixo pel final dues pàgines de sengles reportatges, dedicades a les persones que diuen que abans tot era meravellós i que ara estem molt pitjor (i de seguida apareix el comentari racista i/o xenòfob). 
Delinqüència i ocupació de pisos el 1984...La Ciutat, una de les moltes capçaleres efímeres que hem tingut a l'Hospitalet, un projecte que em sembla que cal conèixer i reconèixer.

No hay comentarios:

Publicar un comentario