Els primers que van representar el paisatge de l'Hospitalet van ser els paisatgistes romàntics, que van trobar-hi algun racó com "pintoresc".
Adolphe Delamare (1793-1861), militar, dibuixant i arqueòleg francès va fer una sèrie de aquarel·les a Catalunya vers 1826. Entre elles hi era aquesta Torre del Cap del riu Llobregat, actualment al MNAC.Delamare era un dels orientalistes que entenia que la Península Ibèrica era un lloc exòtic, com Algèria, dels que va fer molts dibuixos.
Lluís Rigalt (1814-1894) fou un artista català, que al voltant de 1870 va fer nombroses representacions dels paisatges dels afores de Barcelona. Potser en les imatges de la Carretera de Sants o Can Tunis hi apareguin bocins de l'Hospitalet, com en aquest Antúnez. Recuerdo, de 1874, a l'AMB.
Rigalt és encara un exponent del paisatgisme romàntic. Al Museu de l'Enrajolada de Martorell es conserva aquesta vista que diu que és de Bellvitge. Evidentment és una visió distorsionada, amb el riu i l'ermita al fons.
Joan Rabadà (1850-1899) va ser un pintor paisatgista, autor de La Riera Blanca (1876). Es tracta d'un pintor realista, que seguia els principis de l'Escola de Barbizon.
Ignasi Mallol (1892-1940) va pintar l'any 1925 L'Ermita, que es tractava de la de Bellvitge, una obra que es conserva al MNAC. En aquests moments, els paisatges atractius de la ciutat es van reduint als espais agraris.
Rafael Barradas, Hospitalet. Paisaje |
Paisaje de Hospitalet (1926) |
Ateneillo de Hospitalet (1927) |
Rafael Barradas (1890-1929) fou un pintor uruguaià que va viure a l'Hospitalet entre 1925 i 1928. Ens va deixar diverses vistes d'un l'Hospitalet que era en plena transformació del món rural i agrícola a l'industrial i urbà, amb un estil avantguardista.
Antoni Rovira, Can Tres i Quatre. |
Vista d'un terrat des del barri del Centre. |
En l'obra La imatge de l'Hospitalet en les arts visuals, la Susanna Tobeña aporta aquestes dues obres d'Antoni Rovira de 1934, del que no he obtingut informació.
Miguel Capel (1932-1991) va viure a l'Hospitalet, on va fer algunes obres amb el seu peculiar estil naif. Podem destacar aquest Paisaje de la bóvila de la Calle Pedraforca de l'any 1964. Capel, immigrant andalús, representava els seus barris, lluny de la visió idíl·lica del camp i la pagesia.
Joan Soler i Jové (Barcelona, 1934) fou contractat per l'Ajuntament i vers l'any 1969 per fer una sèrie de dibuixos de la ciutat, la majoria del Centre. Reproduïm aquests dos de Santa Eulàlia i el Carrer Xipreret. Va intentar mostrar els racons amb patrimoni, però la ciutat suburbial irrompia a les seves obres.
A l'obra abans esmentada, La imatge de l'Hospitalet en les arts visuals, també es ressenyen les pintures d'en Joan Soler Mestres, fetes vers 1976-1977 i que es conserven al Museu de l'Hospitalet. Un exemple és aquesta Plaça de l'Ajuntament, del 1977.
Gràcies a l'aportació de l'Enric Gil, coneixem les aquarel·les que va fer en Josep Marfà (1928-2014).
Juan Antonio Buj, Avinguda Europea (1992) |
El Museu de l'Hospitalet conserva també alguns dibuixos de l'artista local Rafael Garrich (1930-1994), fets vers 1981, i un d'Aurora Altissent (Barcelona, 1928) del 1986. La sèrie més nombrosa és la de Juan Antonio Buj, feta el 1991 i 1992.
A les dependències de l'Ajuntament he ensopegat amb aquesta pintura signada per Remei Martínez. No puc assegurar que sigui una imatge de l'Hospitalet.
A la Pizzeria Naranjito, al Carrer Dr. Martí i Julià, 174 de la Torrassa, trobem un grapat de dibuixos d'alguns edificis de la ciutat. Són signats per J. Vilá.
Al Casal de la gent gran de Santa Eulàlia trobem aquesta pintura del mercat i aquest dibuix de l'església.
Imatge del documental dedicat a Raúl Deamo al programa Batecs de Televisió de l'Hospitalet. Si voleu veure el programa cliqueu aquí. |
En aquestes vinyetes de Jamás tendré 20 años, en Jaime Martín reprodueix el món dels i de les escombriaires de Santa Eulàlia i Can Pi. |
Na Roser Chillón, dissenyadora gràfica, ha fet dibuixos de l'Hospitalet i d'altres poblacions properes, com aquesta del Gornal.
L'Eulàlia Panyella fa aquestes extraordinàries i vívides pintures de la ciutat.Esperem més aportacions!
No hay comentarios:
Publicar un comentario