lunes, 15 de mayo de 2023

LES TEMPERATURES A L'HOSPITALET I EL SEU IMPACTE EN LA SALUT

El següent article el podia haver escrit Pero Grullo. Però a qui ens governa cal recordar-li les coses òbvies i evidents.

Som en una Emergència Climàtica (a l'Hospitalet també) i l’augment de les temperatures és una realitat que ja no poden negar ni "el primo de Rajoy" ni els fanàtics d’extrema dreta. 

Temperatures preses a Collblanc-la Torrassa. Font: https://twitter.com/i/status/1655965223944069122

A les ciutats, per l’acumulació d’edificis i de sòl urbanitzat es produeix un efecte conegut com “illa de calor”, una pujada de temperatura dins seu respecte al seu entorn. A Barcelona, la diferència entre el centre i les zones no urbanitzades properes és de 3 a 8º.


El company Isaac Castro, al seu gran blog sobre parcs i jardins, va prendre temperatures de la superfície de diversos llocs del barri de Santa Eulàlia durant l’onada de calor de juny de 2019:

Lloc

Temp. al sol

Temp. a l’ombra

Gespa a la Plaça de l’Escorça

38

22,7

Sòl de cautxú a la Pl. de l’Escorça

60,5

31,4

Jo he pres la temperatura de la superficie a dos llocs de l’Hospitalet el dia 14 de maig de 2023, entre les 16 i les 17 hores:

Lloc

Temp. al sol i terra de paviment

Temp. a l’ombra i terra de gespa

Bellvitge

47,4

22,7-23,4

Plaça Eivissa

43,9

26,5

Temperatura a Rambla Marina i al Parc de Bellvitge, a pocs metres de distància.

Conseqüències

Aquest augment de les temperatures és quelcom més que una molèstia, és un problema de salut pública que provoca malalties i sobremortalitat. Com diu el Departament de Salut de la Generalitat:

“Entre les setmanes 28 a 32 de 2022, de l’11 de juliol al 14 d’agost, segons el sistema de monitoratge de la mortalitat EuroMOMO, l’Estat espanyol té un excés de mortalitat extraordinàriament elevat, amb la contribució especialment rellevant de les defuncions entre la població de 75 anys i més.”

A Catalunya, tot i que la sobremortalitat de 2022 no va ser de les més altes a Espanya, veiem una lleugera sobremortalitat a partir del 60 anys.

Temperatures del terra de la Plaça Eivissa, entre Pubilla Casas i la Florida.

Al conjunt d'Espanya, s'atribueixen a les altes temperatures la mort d'11.578 persones.

No tenim dades especifiques de sobremortalitat per mesos a l’Hospitalet, però si tenim en compte que l’any 2018 l’esperança de vida era una mica menor respecte la mitjana catalana (83,25 i 83,6, respectivament) segurament que conclourem que aquí també tenim aquest problema de salut pública.

Solucions

Com evitar això? La principal estratègia és la reducció de les superfícies d’asfalt, formigó o paviment que absorbeixen la radiació solar i la seva substitució per terra, preferentment amb arbres, i verd urbà en general.

El verd urbà pot ser de moltes formes diferents. Els tradicionals parcs han de ser reformulats i hem de tenir un refugi climàtic per barri. S'han de crear jardins de pluja i cobertes vegetals a sostres i parets.

En resum, el verd urbà no és una qüestió estètica, és una qüestió de salut pública, de supervivència. Cada totxo de més ens resta vida, cada arbre i cada parc ens fa guanyar vida.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario