miércoles, 11 de enero de 2023

AL·LEGACIÓ CONTRA EL PDU BIOPOL-GRANVIA

Seguint la campanya de No Més Blocs, he fet la següent al·legació contra el PDU Biopol-Granvia. Ja havia escrit dos articles en contra d'aquest projecte, el febrer i l'abril de l'any passat. A l'al·legació utilitzo més o menys les mateixes argumentacions, exposades de forma ordenada i resumida.

La comparteixo per engrescar-vos en la lluita contra aquest despropòsit:

"Les raons al meu rebuig a aquest pla urbanístic són les següents:

1. Aquest pla significa requalificar més de 550 mil m2 de sòl no edificable en edificable. Aquest fet, per si sol ja és molt negatiu per a la nostra ciutat, que ja té el 86% de la seva superficie com sòl artifical, ocupat per edificis i carrers, un dels percentatges més alts del país.

2. Aquest pla significa renunciar a convertir aquests terrenys en zona verda, en una ciutat que té uns 5 m2 de zona verda per habitant, la meitat del mínim que recomana l’Organització Mundial de la Salut.

3. Aquest pla pretén edificar en una zona inundable, quan tots els estudis anuncien que cada vegada serán més freqüents els episodis meteorològics extrems, com ara les pluges torrencials.

4. Aquest pla projecta la construcció de diversos blocs al voltant de l’Hospital Duran i Reynals, quan tots els estudis afirmen que un entorn natural i verd afavoreix la tasca terapéutica dels centres sanitaris.

5. Aquest pla va en contra del mandat del Consell de Ciutat del passat 29 de març de 2022, en el que es va aprobar una Declaració contra la Emergència Climàtica en la que es reconeixia la gravetat de la situació i es demanava un pla d’acció que incloïa aquests dos punts:

1. Esdevenir una ciutat més verda i més permeable per tal de gaudir d’una natura urbana saludable que afavoreixi la conservació del patrimoni natural i la recuperació dels ecosistemes i de la biodiversitat en general.

6. Planificar i gestionar un urbanisme sostenible amb criteris d’eficiència energètica i d’acció climàtica, incloent la millora de l’espai públic per a les persones, i la rehabilitació dels edificis, en el sector públic i privat.”

Doncs bé, el PDU Biopol-Granvia va totalment en contra de fer una ciutat més permeable i verda, i significa exactament la reproducció del model urbanístic que ha contribuït a generar l’emergència climàtica i que, per tant, contribuirà a agreujar-la.

Hem de recordar que el sector de la construcció és el 4t responsable de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (un 15% del total; un 30% si sumem el transport i l’energia que consumeix de forma indirecta).

6. Aquest pla preveu la construcció d’edificis de gran alçada, quan la nostra ciutat és la tercera d’Espanya en l’alçada mitjana dels seus edificis, i quan sabem que aquests blocs absorbeixen les radiacions solars i contribueixen a l’escalfament global.

7. Aquest pla va en contra del mandat del Ple Municipal de l’Ajuntament de l’Hospitalet, pres el juliol de 2020, d’assumir la Declaració a favor de l’Agenda 2030 aprovada per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. L’Hospitalet és de les pitjors ciutats espanyoles en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible referents a l’ús del sòl, el 2 i el 15. Si el PDU es materialitza, s’augmentaria la cobertura artificial i no augmentaria la zona verda, forestal ni natural, en la línia oposada al compliment dels ODS.

8. Si, malgrat tots aquests perjudicis per a la població de l’Hospitalet i els pacients dels hospitals Universitari de Bellvitge i Duran i Reynals, es creu que els beneficis de la creació del Biopol serien superiors, s’hi pot ubicar al molt proper sector 15 del PRAIH, un pla urbanístic aprovat l’any 2002.

El Biopol al sector 15 del PRAIH es faria a una zona ja urbanitzada i permetria la reforma i rehabilitació d’edificis obsolets i gens sostenibles, seguint els preceptes del document Criteris generals per un habitatge i un urbanisme saludables, elaborat per la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona, la Diputació de Barcelona i cinc institucions més, aprovat l’any 2018.

9. La localització del Biopol al sector 15 del PRAIH milloraria la mobilitat de les persones que hi treballarien i el farien més integrat en el teixit urbà ja existent i, per tant, també més segur. La proposta crearia un nucli urbanitzat aïllat i sense bona connexió amb metro.

En resum, el PDU Biopol-Granvia va en contra del mandat del Consell de Ciutat, del Ple Municipal i les institucions supramunicipals (Diputació de Barcelona, Generalitat de Catalunya, etc.). La seva aprovació és una contradicció respecte a totes les declaracions i acords presos a favor de portar a terme una política global i una pràctica urbanística segons els criteris de la sostenibilitat.

El PDU Biopol-Granvia significa el manteniment d’un model de desenvolupament caduc, propi del segle XX, que ja ens va esclatar l’any 2008, provocant una greu crisi econòmica i molt de patiment per la majoria de la població de la ciutat.

El PDU Biopol-Granvia va en contra de les directrius de l’Agenda 2030 i topa frontalment contra l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. En va en contra de les directrius dels informes sobre l’Emergència Climàtica de l’IPCC de l’ONU."

No hay comentarios:

Publicar un comentario