El passat 29 de març es va fer un Consell de Ciutat que passarà a la història de l'Hospitalet dins del capítol de l'absurd.
Primer es va aprovar una declaració contra la Emergència Climàtica i després es va posar en marxa el procés participatiu sobre el PDU Gran-Via Biopol.
És com si aprovéssim una declaració contra el càncer i després féssim un procés participatiu sobre com volem que sigui el tabac que ens fumarem.
Moltes persones i entitats de l'Hospitalet diem que per lluitar contra el càncer hem de deixar de fumar, que per lluitar contra l'Emergència Climàtica no s'han d'urbanitzar més espais lliures d'edificis ni s'han de construir més blocs innecessaris.
Anem per pams. Partim de que el model econòmic actual genera residus, especialment els gasos amb efecte d'hivernacle, que estan generant un canvi climàtic. Aquest canvi climàtic ja està provocant catàstrofes i en provocarà més en el futur. És per això que la situació actual és qualificada com Emergència Climàtica.
Aquesta realitat és la que reconeixia la declaració aprovada pel Consell de Ciutat, en la que es deia que ...
“ens trobem en una situació crítica i d’emergència, en la qual ja no n’hi ha prou amb una transició tranquil·la cap a models més sostenibles, sinó que estem obligats a reaccionar per reduir dràsticament les emissions durant la propera dècada.
(…) Malgrat que el
repte plantejat és d’una envergadura
inimaginable, no fer immediatament els canvis necessaris
implicaria conseqüències catastròfiques.”
I que calia impulsar un pla d’acció basat en…
“1. Esdevenir una ciutat més verda i més permeable per tal de gaudir d’una natura urbana saludable que afavoreixi la conservació del patrimoni natural i la recuperació dels ecosistemes i de la biodiversitat en general. (…)
6. Planificar i gestionar un urbanisme sostenible amb criteris d’eficiència energètica i d’acció climàtica, incloent la millora de l’espai públic per a les persones, i la rehabilitació dels edificis, en el sector públic i privat.”
Doncs, primer s’aprova que s’ha de fer una cosa i després s’aprova fer tot el contrari.
A veure, per no empitjorar l'Emergència Climàtica el que hem de fer és no construir els més de 20 blocs que pensen fer al voltant de l'Hospital Duran i Reynals.
Perquè el PDU és això, requalificar terrenys (uns 55 mil m2) on no
es pot edificar en sòl edificable per aixecar blocs.
Tota la resta d'arguments que es posen a favor del PDU (soterrament de la Granvia, manteniment de la zona agrària, el Biopol, etc.) es poden fer perfectament sense cap PDU i sense construir blocs.
Segons l'Agència Internacional de l'Energia, la construcció és el quart sector que més emissions de CO2 produeix, i que en el futur s'ha de reduir. Ho diu fins i tot el lobby de les petrolieres". Font: IEA. World Energy Outlook 2022, pg. 126.
Però no és només que el PDU sigui innecessari, és que és
perjudicial; n’és negatiu per l’Emergència Climàtica.
La Declaració abans ressenyada esmenta la principal font sobre aquest tema: els informes de l’IPCC. El darrer informe conté un “resum per polítics”. Amb un llenguatge molt moderat, per les ciutats recomanen infraestructures verds, ús sostenible del sòl o agricultura urbana, tot garantit pel planejament urbà.
Font: https://report.ipcc.ch/ar6wg2/pdf/IPCC_AR6_WGII_SummaryForPolicymakers.pdf |
Sembla evident que requalificar sòl, aixecar blocs i reduir l’espai agrari va totalment en contra de les recomanacions del 6è Informe de l’IPCC. Doncs, el que deia, dir una cosa i fer la contrària.
Però no és només que el PDU sigui innecessari, és que és perjudicial; n’és negatiu per la nostra salut.
Al document Criteris generals per un habitatge i un urbanisme saludables, elaborat per la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona, la Diputació de Barcelona i cinc institucions més, l’any 2018, es recomana:
“01. Impulsar estructures territorials i de ciutat amb densitats
mitjanes. Concretament:
- Evitar la dispersió urbanística en el territori.
- Prioritzar la renovació i la rehabilitació. (...)
06. Minimitzar el consum de recursos derivat del
planejament urbanístic:
- Racionalitzar el consum de sòl i el foment d’un ús més
sostenible del territori prioritzant la regeneració de l’estructura urbana i la
reutilització de teixits preexistents”
Per tant, escollir el sector 15 del PRAIH per localitzar el Biopol, com proposem, sembla molt més sostenible i favorable per a la nostra salut.
Font: @NoMesBlocs |
Crec que ja ha arribat l’hora de fer cas dels grans acords mundials. Ja no podem fer-nos la foto, penjar-nos el pin de colors i fer els negocis com de costum, que “cal ser realistes i pragmàtics”.
El realisme i el pragmatisme de debò passen per no construir bojament, ni al PDU, ni a Cosme Toda, ni a la Remunta, ni a... tot l’Hospitalet.
Com diu la Declaració aprovada el passat 29, “estem obligats a reaccionar per reduir dràsticament les emissions durant la propera dècada”. Ens prenem seriosament el tema de l’Emergència Climàtica?
L’única opció raonable en aquest moment és abandonar el PDU. El procés participatiu preveu aquesta opció? Si fos realment democràtic ho hauria de fer.
Ens imaginem aquest entorn al voltant de l'Hospital Duran i Reynals? |
El Biopol pot fer-se al sector 15 del PRAIH, un pla urbanístic aprovat l’any 2002 precisament per allotjar activitats com la recerca biomèdica, amb un impacte mediambiental molt menor i amb millor connectivitat amb la xarxa de transport públic.
Si ens prenem seriosament la situació d’Emergència Climàtica hauríem d’ampliar la zona agrícola i natural al voltant dels dos hospitals i les zones verdes a tot arreu de la ciutat, amb l’objectiu de que cada barri tingui un parc de qualitat que pugui fer de refugi climàtic
Ja no podem dir allò de que hem de pensar en les generacions futures. El futur ja ha arribat i el nostre govern local promou declaracions i fa com si aquí no passés res.
No hay comentarios:
Publicar un comentario