domingo, 1 de diciembre de 2019

DE QUAN EXISTIEN CAIXES D’ESTALVIS I REGALAVEN LLIBRES


Uns quants anys ençà, n’hi havia caixes d'estalvis, que no eren ben bé el mateix que els bancs. Eren entitats financeres que tenien com a objectiu principal obtenir beneficis, sí, però havien de dedicar una part d'aquests diners a obres més o menys socials i culturals.

Alguns dels llibres regalats per les caixes.
No eren entitats benèfiques, com gairebé ho eren en els seus orígens, però tenien un cert compromís amb els territoris que deien representar. Quantes vegades havíem lamentat no tenir una Caixa d'Estalvis del Baix Llobregat i l'Hospitalet!

Font: https://www.todocoleccion.net/calendarios-antiguos/almanac-1986-caixa-barcelona-obra-social~x46300296#sobre_el_lote

Als anys 90's, les caixes significaven la meitat del sistema financer espanyol i avui en queden només dues i ben petites. Una part s'ha reconvertit en bancs purs i durs, i una altra va desaparèixer al bell mig d'escàndols amb milions d’euros espoliats i mal invertits en totxos absurds.

L'edifici de la Caixa de Pensions, l'any 1917.

Doncs, abans de que les caixes es dediquessin a vendre preferents als avis i les àvies i hipoteques immobiliàries sense solta ni volta, abans de pujar el sou dels seus consellers fins a xifres obscenes, abans de tot això, regalaven llibres! I som moltes i molts que ho recordem.

1974

De fet, no era ben bé un regal; havies de fer un ingrés d’una quantitat (crec recordar que 5.000 pts.). Les cues eren ben llargues. Més tard, quan es van començar a domiciliar les nòmines, en tenir-ne una ja et donaven el regal. També regalaven discos o casettes.

Bellvitge, 1983.
Les referències més antigues que he trobat són de 1970, i eren de la Caja de Ahorros de Sabadell i Sagrada Familia (a partir d’ara m’estalviaré això “d’Estalvis” i posaré els noms en català) les que regalaven llibres si es feia un ingrés de diners.

Carrer Aprestadora, Santa Eulàlia, 1994.

L'any 1971, la Caixa del Penedès va entregar 50.000 exemplars de tres títols pels adults i diversos títols per la canalla. Aquí ja veiem un model que es repetirà durant uns quants anys: una obra literària en castellà (un best seller o una obra amb adaptació d’èxit al cinema o televisió) i dos o tres llibres més, un dels quals era en català. Per moltes llars, aquests en van ser els primers llibres en català que van tenir.
Aquell mateix 1971, la Caixa Provincial de la Diputació de Barcelona (la futura Caixa Catalunya) també va donar llibres entre les persones que feien una imposició de diners. 
1972

De l'any 1972 he trobat anuncis de la Caixa de Sabadell i de la Caixa Sagrada Família. Tanmateix, les altres grans caixes van trigar uns anys en incorporar-se. La de Pensions, l'any 1976 entregava butlletes pel sorteig d'unes enciclopèdies als clients que feien l'ingrés uns dies abans de Sant Jordi. No va ser fins l'any 1977 que va fer la primera gran oferta de tres títols.
Tots els carrers importants dels barris tenien vàries sucursals de les caixes. El logo de la C. de Barcelona es pot veure en aquesta imatge del Carrer Progrés de l'any 1988.

L'èxit va ser tan gran, que a més de fer aquest repartiment per Sant Jordi, també ho van fer a l'octubre, pel "Dia de l'Estalvi". Aquesta diada era la que utilitzaven algunes caixes espanyoles per fer regals de llibres del mateix estil. N'he trobat de la Caja de Ahorros de Zaragoza, Aragón y Rioja, de la de Vitoria, de Castilla y León, de Segovia...

Una edició de 1975. Aquest mateix llibre fou ofert per les caixes de Manresa i Sagrada Família.

També he trobat anuncis i alguns testimonis informen que d'altres entitats, com la Caixa de Terrassa, de Barcelona, de Catalunya, del Mediterrani, etc. també oferien discos i casettes dels èxits del moment, roses o fins i tot joguines.
El Nadal de 1979, les grans caixes van regalar música.

En algun moment de la dècada de 1980 es va deixar de fer aquesta pràctica. L’últim exemplar que tinc a casa és un de l’any 1988. En uns pocs anys van repartir milers i milers de llibres, que de ben segur van fer arribar la cultura a moltíssimes cases on d’una altra manera no haguessin arribat aquestes obres (o cap d’altra).


Quantes llars de Catalunya van aprendre art amb aquest llibre?
Per què va acabar aquesta pràctica? Van protestar els llibreters (sobretot quan la Caixa de Pensions va començar a regalar premis planeta)? Va ser una decisió dels directius de les caixes per la manca de rendibilitat?


En qualsevol cas, cap entitat financera s’ha plantejat tornar a fer-ho? Trobo que seria una estratègia comercial d’impacte, amb un important retorn a curt i mig termini per a la entitat que s’animés. I, sobretot, pot apropar els llibres i la cultura a moltes llars, en unes circumstàncies força semblants a la dels anys 70's. 
M'ajudeu a fer un llistat complet?

Anunci de 1977.
ANNEX

Intentaré fer un recull dels llibres que van repartir les caixes. La vostra col·laboració serà fonamental.
 
1970
C. Sagrada Família50 racons de Barcelona, Pere Català i Roca.

1971

C. Penedès.  El primer círculo, Alexander Solschenitkin; Incerta glòria de Joan Sales; Libro de la salud.
 
C. Sagrada Família. Altres 50 racons de Barcelona, pere Català-Roca.
 

1972

C. Sagrada Família. El libro de la cocina española; Obras selectas, Carlos Dickens; Llum de festa a BarcelonaPere Català-Roca.
 


C. Provincial de BarcelonaChacal, F. Forsyth.


1973
 
C. Terrassa i C. Girona. Las capitales de Europa, Roland Göök.
 

C. Laietana. Narracions catalanes del segle XX.


? . Odessa, Frederick Forsyth.

 
1974
 
C. Manlleu. El libro del hogar, Marquina i Pey.
C. Manresa i C.Penedès. 25.000 kms. de rallye fotográfico.



C. Sabadell. Visió de Catalunya
 

C. Provincial de Barcelona. Oh Jerusalén, Lapierre i Collins; Geographica de Europa; Atlas de Catalunya. Geogràfic econòmic històric.

 
1975

C. Provincial de Barcelona. Cataluña y sus comarcas, Jaime Bover; El Mediterráneo es un hombre disfrazado de mar, José Mª Gironella; Viatge per la història de Catalunya, Novell, Vergés i Rifà; Geografia física il·lustrada, Panareda i Boada; Paradisos de Catalunya. Geografia comarcal il·lustrada, Cassassas i Panareda.



C. Manresa. Ideas prácticas para todos.

C. Sagrada Familia. Viaje a la gastronomía internacional.

 
1976
 
C. Sagrada FamíliaAltres 50 escultures barcelonines, Pere Català i Roca.
 
C. Provincial de Barcelona. Olimpiada 1976, Andreu Mercé.

C. Terrassa . Heidi.
 
C. Manresa. Catalunya també és una festa; Historia de España del siglo XX.
1977

C. Penedès. Labores de punto i El hombre y la Tierra. Fauna Venezolana.


C. Sagrada Família. 50 evocacions barcelonines, Pere Català i Roca.
 
 
 
C. Pensions. (veure imatge)
 

1978
C. Catalunya. El matrimonio y su mundo; Ceràmica popular catalana, Corredor-Matheos i Gumí; Història de Catalunya, Soler i Vinyals; La muerte negra, Cravens i Marr.


 
C. Pensions. (veure imatge)
 

C. Terrassa. Don Quijote i (veure imatge)


C. Tarragona i C. Manlleu. Imatges de la Catalunya autònoma, Edmon Vallès.
 
 
C. Barcelona. Los niños del Brasil, Ira Levin; Abismo, Peter Benchley; La Guerra de las Galaxias.
 
C. Sagrada Familia. Repostería. Postres, pasteles y dulces de todo el mundo i 50 patis barcelonins, Pere Català i Roca.

 
1979

C. Catalunya. Clochemerle, G. Chevallier; Mis labores, El Pirineu, Torres i Català Roca.


C. Barcelona i Sagrada Família. Records de Barcelona, Mestres, Folch i Torres i Soldevila; El enjambre, Arthur Herzog.


C. Pensions. Yo, Claudio y Claudio, el Dios, y su esposa Mesalina, Robert Graves; España en color, Néstor Luján i veure la imatge.


 
1980

C. Barcelona. El factor humano, Graham Greene.
 

C. Catalunya. SOS. Guia pràctica de les reparacions; Los inmigrantes, Howard Fast; Breu història de Catalunya (tres volums).


 
C. Pensions. El llibre de la salut; Què és Catalunya i veure imatge.
 



C. Terrassa. Catalans universals, Enric Ripoll; Sofía. Vivir y amar, A. E. Hotchner.

C. Balears.
 
1981

C. Pensions. Picasso, Josep Palau i Fabre; El quinto jinete, Lapierre i Collins.


C. Catalunya. (veure imatge)


C. Barcelona. Homes, terres, paisatges..., Agustí Pons i Pilar Parcerisas; Castillos y torres de Cataluña, Pere Català i Roca; Guia il·lustrada per als amants de la ciència, Judith Hann.
 


1982

C. Barcelona. Los amantes de la astronomía, Colin Ronan; la Plaça del Diamant, edició il·lustrada, Mercè Rodoreda; La mujer del teniente francés, John Fowles.

C. Catalunya. Generaciones, Cristóbal Zaragoza; Pueblos del mundo; Tretze que canten; Joan R. Mainat.
C. Pensions. Itineraris per Catalunya i Balears, Armegou i Gumí; Y Dios en la última playa, Cristóbal Zaragoza; Copa del Mundo de fútbol. España 1982, Casanovas i Del Castillo.



1983

C. Catalunya. Guia pràctica il·lustrada per al manteniment del cos; La colmena, Camilo J. Cela
 

C. Pensions. El Museu d'Art de Catalunya, M. Carme Farré; Los gozos y las sombras, Gonzalo Torrente.
 



1984

C. Pensions. Gaudí, Joan Bassegoda; La Ciudadela, A. J. Cronin.
 

C. Catalunya. El Museo Marítimo de Barcelona, José M. Martínez; Senyor de les mosques, William Golding.



1985

C. Pensions. De la gent gran; Be bop a lula. Biografia del rock
 
 
C. Penedès. Cent personatges del Baix Penedès al Montsià.
 
C. Catalunya. La casa de los espíritus, Isabel Allende


1986

C. Pensions. Yo, el rey, Juan A. Vallejo-Nájera; Mecanoscrit del segon origen, Manuel de Pedrolo.

C. Catalunya. Cercamón, Lluís Racionero; Hierbas medicinales y remedios caseros, Lluís Ripoll.


C. Provincial de Tarragona. Atlas de Tarragona.


1987

C. Pensions. No digas que fue un sueño, Terenci Moix.
 
C. Catalunya. Nuevo viaje a la Alcarria, C.J. Cela.


1988
 
C. de Pensions. Els Jocs Olímpics

2 comentarios:

  1. Crec que el llibre mateix ja no té el pes que tenia en aquells anys, com a objecte convencional de paper i cartró. Per cert, els inicis remots de les caixes d'estalvis coincideixen en molts aspectes amb la banca ètica actual. Com acaba tot, fa pena.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Potser hem de reivindicar el llibre com a vehicle de cultura. Em fa l'efecte que són més fiables que les "xarxes socials". En alguns aspectes, la situació actual és semblant als 70'-80's, i moltes llars rebrien de gust obres de divulgació, bones novel·les, etc...

      Eliminar