El 19 de juliol de 1935 fou inaugurat el Mercat de Santa Eulàlia. En aquell moment, n'era el tercer de la ciutat, després del del Centre i el de Collblanc.
![]() |
Les fotografies antigues procedeixen de l'Arxiu Municipal de l'Hospitalet. La cita és AMHL 101 AF 0000987 /a.A. Merletti. A la dreta, podem veure les barraques que hi havia anteriorment i que probablement van mantenir-se alguns anys més. |
Santa Eulàlia tenia uns 8 mil habitants, més o menys els mateixos que el Centre, lluny, però, dels 23 mil de Collblanc-la Torrassa. Per tant, hi era necessari un mercat.
No vol dir que no hi hagués un mercat a Santa Eulàlia, però es tractava de parades més o menys informals. L'any 1927 es va començar a construir un senzill cobert, amb pilars i una teulada, per aixoplugar els venedors.
![]() |
Una altra imatge de 1935. Font: AMHL 101 AF 0000988 /a.A. Merletti |
L'any 1930 es van aturar les obres per considerar-les insuficients i, mentre es feia un mercat digne, es van adjudicar uns espais per a posar barraques de venda. L'ajuntament republicà va recuperar el projecte del cobert, millorant-lo amb parets, paviments, etc.
De fet, el Mercat de Santa Eulàlia va saltar a l'actualitat quan fou atacat i cremat durant la revolta anarquista de desembre de 1933. En les descripcions dels fets, es parla de que van ser cremades parades de venda fetes de fusta, qualificades també com barraques (El Diluvio, 10-12-1933).
![]() |
Aquesta foto de desembre del 1933 es veu com eren les parades de venda del "mercat" de Santa Eulàlia. Font: Crónica, 17-12-1933 |
L'abril de 1934 s'aprovà un pressupost extraordinari perquè el cost de la dignificació de l'equipament excedia molt la capacitat del consistori (La Humanitat, 7-4-1934).
Finalment, l'alcalde imposat pel Govern després dels Fets d'octubre, aconseguí el finançament fent pagar una bestreta als futurs venedors.

![]() |
El procés de construcció del Mercat, explicat pel Ramon Puig i Gairalt. Font: Espill, 1-8-1935. Arxiu Municipal de l'Hospitalet |
Es tracta d'una creu grega, amb els quatre braços iguals, amb una disposició en forma de X en relació a les illes dels carrers del barri.
![]() |
En aquesta foto aèria de 1987 es veu l'estructura del mercat. Ja es veuen les parades exteriors afegides. |
Avui, les parades exteriors no deixen veure clarament l'edifici de 1935. Les fotografies antigues ens mostren un edifici amb formes geomètriques, funcional, sense decoració.
Les cobertes tenen forma de teulada a dues aigües, tret la de l'espai central, a quatre aigües. Totes eren suportades per encavallades de fusta, com molts edificis industrials.
![]() |
Font: AMHL 101 AF 0000985 /a.A. Merletti |
Tot i ser una obra impulsada per l'ajuntament governat per les forces republicanes d'esquerres, la inauguració, com ja hem comentat, la va fer l'alcalde imposat pel Govern espanyol, després que el legítim fos destituït arran dels fets d'octubre de 1934.
Es tractava d'una de les moltes obres públiques que havia endegat l'Ajuntament republicà. Bé, més aviat hauríem de parlar de les obres impulsades per les institucions polítiques republicanes: Generalitat i Govern espanyol.
Poc abans s'havia inaugurat el Pont d'en Jordà i en novembre de 1934 l'escola Francesc Macià (la que molta gent de Santa Eulàlia va conèixer com Calvo Sotelo), una de les moltes escoles dissenyades per en Puig i Gairalt.
És il·lustratiu comparar l'obra de l'etapa republicana, amb moltes obres públiques, sobretot escoles, amb l'escassa obra de les dictadures anteriors