martes, 19 de noviembre de 2019

EN DEFENSA DEL PARC DE L'ALHAMBRA


L’objectiu d’aquest text és defensar el Parc de l’Alhambra. Crec, com pensa l’AVV Som Santa Eulàlia i la Plataforma Salvem el Parc de l’Alhambra, que en la consulta del dia 23 de novembre cal votar l’opció B (Gasòmetre).

El Parc de l'Alhambra, l'any 2015. Ja ha estat parcialment destruït. Volem recuperar aquest espai tal com era o millorat, volem mantenir aquests arbres consolidats.

Sembla clar que l’opció que defensa el govern municipal i que promouen algunes entitats que tenen estretes relacions amb el govern municipal és l’opció A (Alhambra). Però crec que no és la millor pel barri, pel meu barri.

I no és que l’opció B (Gasòmetre) sigui l’òptima, però l’opció A (Alhambra) és molt pitjor. 
A més, si guanya l’opció B serà possible plantejar-se una altra ubicació. Si guanya l’opció A, el poliesportiu es farà segur al Parc de l’Alhambra, perquè és la que volen.


Una mica d’història

La primavera de l’any 1987 van efectuar-se les terceres eleccions municipals de l’actual etapa democràtica, el que va accelerar la inauguració del Parc. L’acte públic fou el 6 de desembre de 1986, encapçalat pel President de la Corporació Metropolitana de Barcelona, Pasqual Maragall, que va aprofitar per destacar el que aquesta institució feia per la creació de zones verdes.

L'espai del Parc va entrar en l'operació immobiliària del Granvia Centre. Atenció, es cedien 3 ha per zona verda i equipaments esportius, la parcel·la F del plànol.

El solar pertanyia al conjunt industrial de Caralt, conegut popularment com el “Cànem”. La major part del seu espai es va reconvertir l’any 1979 en el conjunt residencial Granvia Centre. De fet, la gran alçada dels seus blocs es deu precisament a que es va canviar el Parc per més pisos.

L'any 1987 el solar a la vora del Parc de l'Alhambra encara era reconegut com un espai per un equipament "esportiu o recreatiu". Tanmateix, algú va decidir cedir aquest espai a una empresa privada per fer una residència per a la tercera edat. Font:
L'Hospitalet d'avui a demà, 1987

És a dir, que si ara treiem zona verda del Parc, estem estafant al veïnatge de Granvia Centre, i de tot el barri, que van haver d’admetre més pisos perquè hagués un parc. Si ara reduïm el Parc, destruirem una quantitat proporcional de pisos?

La construcció del Parc va ser publicitada convenientment, i les seves fotos apareixien en totes les publicacions i campanyes municipals. 

Font: L'Hospitalet d'avui a demà, 1987


Alhora, l’AVV Cinc Carrers es mobilitzava pel nou poliesportiu del barri i en principi va haver un compromís per fer-lo a l’actual passeig de les Palmeres. Més tard, l’any 1994, es decidí ubicar-lo a la zona del carrer Gasòmetre, al lloc on ara es planteja l’opció B. És a dir, aquest és el lloc on estava previst de fer el poliesportiu des de fa 25 anys.

Font: Fabriciano Alepuz, un dels històrics del moviment veínal a Santa Eulàlia.


El conflicte actual

Després de més de 30 anys d’ajornar la construcció del poliesportiu de Santa Eulàlia, la quantitat de solars lliures s’ha reduït. Al costat mateix del Parc de l’Alhambra hi havien naus industrials i solars que han estat substituïts per blocs de pisos i hotels. Ningú no va pensar en comprar el sòl, ni quan estava més barat? Ningú no es va plantejar no concedir una llicència?

El conflicte actual, provocat per la manca d’espai, ha estat generat per qui ha permès la saturació del barri. Santa Eulàlia frega els 43 mil habitants, amb una densitat de població superior als 26 mil habitants per km2, per sobre de la mitjana de la ciutat, que té, recordem-ho, la densitat més alta de Catalunya.


Una imatge de l'Hospitalet, amb Santa Eulàlia en primer terme. Realment volem eliminar els pocs parcs que tenim?

I ara tenim als de una banda del barri enfrontats amb els de l’altra banda. No entenc perquè molta gent de l'esport fa campanya per la opció A. 
Hem de recordar que el poliesportiu serà igual a les dues localitzacions.

El Parc de l’Alhambra

Amb la situació mediambiental actual, sembla mentida que hàgim de defensar l’existència d’un parc. Els beneficis dels arbres consolidats és prou coneguda al medi urbà és prou coneguda. Es pot produir la paradoxa que mentre es fa la Cimera del Clima a Madrid, mentre l’alcaldessa és a Sud-àfrica la Cimera de Líders Locals contra el canvi climàtic, a l’Hospitalet ens carreguem mig parc.
Diuen que si el poliesportiu es fa al Parc de l’Alhambra es faran zones verdes a Gasòmetre.
Primer, una zona verda no és un parc amb arbres grans i consolidats. Un parc urbà pot reduir la temperatura en més de 2 graus; segons quines zones verdes no ho fan.
Segon, les zones verdes de l’Hospitalet sovint són poc verdes; exemples les places Francesc Macià, la que hi ha al costat del edifici de la Televisió, o Cela. Serà així la zona verda de Gasòmetre?
Quants dels 150 arbres del parc seran destruïts?

La Plaça Camilo José Cela de Santa Eulàlia consta com zona verda, i com sabem i podem veure no és gens verda. La zona verda que diuen que faran a Gasòmetre serà així?. Gràcies a l'amic Ruben Caselles!
No entenc la publicitat municipal
La publicitat municipal diu que amb l’opció A es guanyen 3.200 m2 de zona verda. Jo dec ser una mica inepte, però no entenc que si tenim dues parcel·les on pot anar un edifici que treurà la mateixa quantitat de zona verda vagi on vagi, resulta que si va a una de les dues localitzacions generarà una pèrdua de zona verda més gran que a l’altra. 
L’edifici del poliesportiu restarà la mateixa superfície verda a les dues localitzacions.

N’hi han alternatives
Votaré per l’opció B (Gasòmetre). A més, si guanya és molt probable que es puguin plantejar alternatives, perquè no és la volguda pel govern municipal. Ja han advertit que no és una consulta vinculant.
El sentit comú indica que el poliesportiu hauria de ser construït en un lloc ja edificat, per no restar més espai lliure al saturadíssim barri. No hi han edificis industrials mig buits al sector de Provençana, o al Carrer Maluquer?


I a les cotxeres del autobusos del Carrer Unió? Així també es podrien aprofitar els edificis de l’Hostal Santa Eulàlia per les oficines. Rehabilitar sempre és millor que construir de nou. S’han de trobar alternatives a la destrucció d’un parc.

7 comentarios:

  1. Aquest Ayuntament, el sentit de Zona Verda es posar macetes grans amb verd depen del espai, 5 o 10 i ja es Espai Verd. Aixo es la política d'ells. No dubteu, B. Molta sort!!!

    ResponderEliminar
  2. Aquest Ayuntament, el sentit de Zona Verda es posar macetes grans amb verd depen del espai, 5 o 10 i ja es Espai Verd. Aixo es la política d'ells. No dubteu, B. Molta sort!!!

    ResponderEliminar
  3. Ho trobo horrible i alarmant, crec que el problema s'ha de coneìxer més enllà de L'Hospitalet, aquestes coses son una amenaça contra tothom, de fet.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. De fet, el Parc és a prop de la Ciutat Judicial i de Barcelona i pot afectar-hi.

      Eliminar
  4. Y no és una amenaça edificar a un lloc ja saturat com és el carrer Gasòmetre? No és millor guanyar una altra zona verda al barri? El poliesportiu al Gasòmetre estava projectat a dues plantes i no a cinc com ara el volen fer, això no es defensa? Molta manipulació i poc sentit de barri. Molta política i poc pensar en la resta. Quina decepció!! Gent gran anar a votar manipulada i sense saber qué votava. M'esborrro d'aquests polítics i associacions partidistes que no raonen.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Com he intentat explicar al post, no es guanyava espai verd. Fer una zona verda (i ja sabem com són les zones verdes petites que s'han fet al barri) a costa de destruir un parc urbà consolidat, precisament on hi ha els arbres més grans, no em sembla que sigui tenir sentit de barri. Més raonats els arguments a favor de l'opció B no poden ser. Tant "política" i "manipulada" era una opció com l'altra. Crec que el que hauríem de fer és demanar explicacions a qui va deixar construir a la vora del solar on se sabia que s'hauria de construir un poliesportiu, i no de qui defensa l'existència d'un parc urbà, i tot això a pocs dies del començament de la Cimera contra el Canvi Climàtic a Madrid.

      Eliminar