viernes, 12 de mayo de 2023

UN CANVI EN EL TRAÇAT DEL CANAL DE LA INFANTA FET PER TECLA SALA I JOAN RIERA

En la recerca per a escriure una part del llibre Filant cultura m’he adonat d’un aspecte de la història del Canal de la Infanta que ha estat davant nostre tots aquests anys i que no havia vist.

Tots els plànols i el dibuix d’en Ferran Xumetra indiquen que el Canal de la Infanta passava per fora del recinte del conjunt fabril que va ser un molí paperer (1854-1880), la fàbrica tèxtil de la família Basté (1880-1913) i la filatura de cotó de Tecla Sala, a partir de 1913.

Primer, veiem el fragment del famós plànol del Canal que va fer l’arquitecte municipal, Marià Tomàs, l’any 1908. No es representa la fàbrica, però sí veiem que quan el Canal s’apropa al Salt Basté gira cap al nord i en cap moment desapareix.



A un plànol de 1910, encara que sense gaire detall, es veu el canal força allunyat de la fàbrica, i quan s'hi apropa no fa un gir cap al conjunt fabril.


Al dibuix d'en Xumetra, del 1916, el pas del Canal és clarament per darrere de la tanca del recinte. 

Fotografia de Bibian Escudero

 

Al plànol de la Brigada Topográfica de Ingenieros, del 1923, ja veiem que quan el Canal s'apropa al conjunt fabril fa un gir cap al sud, apropant-s'hi.


 

Sabem que l'any 1923 l'empresa Tecla Sala encetà el procés d'instal·lació de dues turbines.

Sabem que l'any 1925, Joan Riera, marit de Tecla Sala, va demanar el permís per a urbanitzar el Carrer Terra Baixa

Als plànols posteriors, confirmem que el Canal, quan s'apropava a l'alçada de la fàbrica Tecla Sala, girava cap a l'interior del recinte fabril i passava pel mig. A sobre del recinte fabril hi trobem el Carrer Terra Baixa.

Al voltant de 1960 es van fer unes guies urbanes de l'Hospitalet. La següent imatge és de l'edició de 1963.

 

En aquest plànol de 1966 es veu clarament com el Canal entra en la Tecla Sala, desapareix i torna a aparèixer en el Carrer Pintor Sorolla, després de creuar el Torrent Gornal.


Molts dels testimonis de les persones que treballaren a T. Sala e Hijos també ens informen de l'existència del Canal entre els edificis del conjunt industrial. Imagino que no deu ser difícil treure a la llum algun tram del Canal.

En resum, que sempre havíem sabut que el Canal passava pel mig del Tecla Sala, però no havia caigut en que originalment no havia estat així. No he trobat la documentació concreta sobre aquest canvi, però l es evidències són incontestables.

He fet aquesta "troballa" mentre participava en l'elaboració de Filant cultura, que espero que us agradi.





2 comentarios:

  1. la veritat es que sempre haviem tingut dubtes sobre el tracat per aquest lloc en especial, però suposo que el salt es prou important per fer qualsevol tipus de modificació posterior, i també suposo influí en el seu pas el canvi de canal d´aigua "potable" a pútrida. Però el cert es que la certificació de tot el canvi ha de ser amagada a sota del molí, rera aquella porta que ningú pot obrir.....

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Sí, sempre hem demanat una intervenció arqueològica per cercar aquest pas del Canal pel darrere del Molí. El que quedi, podria formar part del conjunt patrimonial. Caldrà, també, buscar la documentació del canvi del traçat. El Canal no deixa de plantajar-nos reptes.

      Eliminar