domingo, 21 de marzo de 2021

EN DEFENSA DE LA BIBLIOTECA DE SANTA EULÀLIA

Algunes raons per no tancar la Biblioteca de Santa Eulàlia

El març del 2021 s’ha comunicat que la biblioteca de Santa Eulàlia, al Carrer Pareto, creada el 1970, no es reobrirà. 

S’havia tancat, com totes, a partir de l’esclat de la pandèmia de COVID, un any abans, i s'ha anunciat la seva eliminació.

Fotografia de l'any 1989 de l'edifici de la Biblioteca Santa Eulàlia. Per cert, és un edifici de gran valor patrimonial. Fou l'encàrrec de l'any 1925, de l'aleshores regidor Josep Coca a l'arquitecte Lluís G. Colomer, que l'any següent va treballar per la Cosme Toda.

L’argument és que ja n’hi ha una biblioteca al districte, que això respon a la planificació... També, que el cost del lloguer de l'edifici és alt. Tot això és força discutible; veiem perquè són arguments que no són certs del tot:

1) La Biblioteca Plaça Europa es troba al Districte III perquè l'any 2013 es va modificar la frontera amb el Districte VI. Amb els límits tradicionals, aquest equipament es trobaria al Districte VI. Per tant, la seva localització és més propera al Gornal i Granvia Sud que a la major part del barri de Santa Eulàlia. 

És com si ens diguessin que no cal renovar el Poliesportiu de Santa Eulàlia després d’incorporar al Districte III tot l’espai per sobre del Carrer de l’Aprestadora, on és el Poliesportiu Gornal.

Plànol del Districte III als Anuaris de 2011 i 2014. La Biblioteca Plaça Europa ha canviat de districte sense moure's de lloc.

2) Aquesta realitat ja va fer que es mantingués la Biblioteca de Santa Eulàlia durant 10 anys. Quan es va inaugurar la Biblioteca Plaça Europa, l'any 2010, la Biblioteca Santa Eulàlia era la principal del Districte III. 

El que ha canviat des d’aleshores és el mapa dels districtes, no les necessitats de les persones que hi vivim. La seva activitat era de les més altes de la ciutat. L’any 2019 va tenir 63.259 visites, i comptava amb 11.415 carnets d’usuaris.

3) La inauguració de la Biblioteca Plaça Europa (2010), va provocar el tancament d’una tercera biblioteca al districte, la que hi havia a l’Escola Frederic Mistral i que era oberta al públic. Per tant, el nou equipament va generar la pèrdua d’un altre, però un altre equipament de Granvia Sud, no de Santa Eulàlia. És a dir, la Biblioteca Plaça Europa venia a substituir la Biblioteca de Granvia Sud, no la de Santa Eulàlia.

4) La inclusió forçada de la Biblioteca Plaça Europa al Districte III provoca que aquest equipament sigui en un extrem del barri. Per a la majoria de la població del barri és molt llunyana, especialment per als més grans i els més petits. 

Cada vegada es parla més de la ciutat dels 15 minuts, de que tots els equipaments han de ser a aquesta distància temporal. Eliminar un equipament tan important com una biblioteca en un lloc tan cèntric, és inexplicable.

5) La Biblioteca Santa Eulàlia es troba a pocs minuts de dos escoles d’infantil i primària (Milagros Consarnau i Azorín), dos instituts (Santa Eulàlia i Bisbe Berenguer) i un centre d'infantil, primària i secundària obligatòria (Casal dels Àngels). Som conscients de la importància de les biblioteques i els seus ordinadors en l’activitat escolar, especialment en aquests temps de confinaments i ensenyament telemàtic?

6) Pel que fa al cost, només recordar que l'Ajuntament s'acaba de gastar 5 milions d'euros en dues naus pel Districte Cultural. No crec que s'hagi de plantejar una disjuntiva, i el Districte Cultural és totalment compatible amb l'existència de biblioteques als barris. Només dic que de diners, n'hi han. També n'hi han per la cultura del Districte III?

En resum, és absolutament negatiu destruir una biblioteca, és injustificable destruir la Biblioteca Santa Eulàlia. El barri (gairebé 45 mil habitants) necessita una biblioteca accessible, com la que tenia.

El 13 de març de 2021 va haver una concentració a les portes de la biblioteca amb la consigna "Necessitem la Biblioteca".

Per aquesta raó, l'Associació de Veïns i Veïnes Som Santa Eulàlia ha endegat una campanya perquè tinguem una biblioteca amb unes característiques semblants (o millors) a la que teníem.


6 comentarios:

  1. Un article molt complert, gràcies. Ja es veu que la cultura que realment atén les necessitats del veïnat no els importa a aquest Ajuntament de l'especulació.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Moltes gràcies. Realment és molt sorprenent que es tanqui una biblioteca, amb la necessitat que tenim d'equipaments culturals.

      Eliminar
  2. Moltes gràcies per l'exercici de memòria i per fer patent les reivindicacions del barri. Tant de bo l'ajuntament estigués per la tasca de buscar una altra ubicació més cèntrica i no pas per tancar el tema definitivament.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Gràcies! La història és necessària per argumentar les reivindicacions. Hem d'aconseguir una biblioteca per Santa Eulàlia.

      Eliminar
  3. No és de calaix que es deixi sense servei a tot un barri densament poblat durant un any i 3 mesos i contant

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Doncs, no, no és una mesura favorable a la cultura i l'educació tancar una biblioteca al bell mig d'un barri, a tocar de cinc centres educatius i un casal d'avis. L'argument de que ja n'hi ha una altra biblioteca al districte és discutible, perquè com es mostra a l'article, n'és al districte perquè les fronteres del districte foren modificades.

      Eliminar