miércoles, 16 de octubre de 2024

ANTON BUSQUETS I PUNSET, MESTRE I AGITADOR CULTURAL

Anton Busquets i Punset, l'home que ha donat nom a una escola de l'Hospitalet, va néixer a Sant Hilari Sacalm (la Selva) l’any 1876.

Va quedar orfe i la família es traslladà a la vila nadiua de la mare, Ripoll. Allà va començar a destacar en dues de les seves passions, la literatura i el catalanisme polític. Publicà el seu primer poemari amb 19 anys, Lliroia, i poc després participà en la fundació de la Joventut Catalanista de Ripoll.

Més tard estudià al seminari de Vic des d’on començarà a col·laborar amb algunes publicacions periòdiques en català i relacionades amb l’Església. L’any 1896, a Barcelona, fou un dels impulsors de la revista literària L’Atlàntida, sota la supervisió ni més ni menys que de Jacint Verdaguer, amb el que va tenir una estreta amistat.

Ara no farem la llarga llista de llibres que va escriure, les publicacions periòdiques que va impulsar i en les que va escriure, els jurats de jocs florals als que va pertànyer, les conferències que va fer, les excursions que va promoure i els premis que va rebre [i]. Només destacarem un parell de pàgines de la seva vida.

El primer, que fou retratat per Picasso. Segons la Viquipèdia va ser el premi que li van donar per guanyar els Jocs Florals de 1900. Picasso aleshores era un jove pintor que vivia a Barcelona des de feia cinc anys abans i era una promesa de l’avantguarda artística.

El segon, és la raó per la qual avui parlem d’ell i per la qual té una escola dedicada a l’Hospitalet. El gener de 1907 es publicava a la premsa:

El conegut escriptor y ferm nacionalista en Antón Busquets y Punset, ha deixat voluntariament la Direcció del Foment de l’Instrucció de Sant Vicents dels Horts per anar á menar les tasques de l‘Escola del Dr. Robert, del poble vehí d‘Hospitalet.” [ii]

És a dir, en Busquets va venir a l’Hospitalet a treballar de mestre en l’Escola Catalana “Doctor Robert”. Però, quina escola era aquesta? Va ser el centre docent creat per la primera entitat catalanista de l’Hospitalet, el Foment Autonomista, fundat en 1906.

Una de les principals creacions del Foment va ser aquesta escola catalana, és a dir, en la que s’ensenyava en català. Com que el Dr. Robert era un mite en el catalanisme li van posar el seu nom. Per dirigir-la i treballar-hi van cridar en Busquets.

Un cop a la nostra ciutat, aleshores un poble d'uns 6 mil habitants, en Busquets també va fer el que portava anys fent: periodisme. El 5 de maig de 1907 apareixia La Ressenya. Periodich d’informació local, il·lustrat i literari. Finalment, van ser 23 números, fins que el 6 d’0ctubre de 1907 s’acomiadaren dels lectors.


Es tractà d’una publicació que va començar amb dues pàgines i va acabar amb quatre, amb continguts d’actualitat, culturals i d’opinió, sempre en la línia del catalanisme i catolicisme d’en Busquets. En les qüestions socials es movia entre el conservadurisme i el reformisme i en política es mostrava partidari de la coalició Solidaritat Catalana.

Els esforços publicistes d’en Busquets es van adreçar a una altra publicació, Ressenya literaria, de periodicitat quinzenal, temàtica exclusivament cultural i la intenció d’arribar a tota Catalunya. En aquesta ocasió només van arribar als set números.


Vet aquí com aquesta figura important de la cultura i l’ensenyança de Catalunya va deixar una empremta en la nostra història: les primeres publicacions locals, l’any 1907. Si voleu consultar-les, l’Arxiu de l’Hospitalet les ha publicat en línia (cliqueu aquí). 

Font: La Ilustració catalana, 19-9-1915

Per esments a la premsa, sabem que era mestre a St. Mateu de Bàges en 1913 i, per tant, ja havia abandonat l’Hospitalet. L’any 1923 era a Calders, al Moianès, on va treballar i viure fins la seva prematura mort, l’agost de 1934, amb 57 anys. 

 

Font: Catalunya Ràdio, 15-7-1933

L’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana en el seu epitafi el va assenyalar com un dels pioners d’aquesta entitat. En la seva trajectòria en el camp de l’ensenyament en destacaven el seu pas per l’Hospitalet:

Fou un bon escriptor i un bon orador. També fou un mestre excel·lent que intervingué en l’organització de moltes escoles i, sobretot, a les Escoles del Dr. Robert de l’Hospitalet. Publicà un dels primers reculls de poetes i prosistes catalans, que ha estat durant molt de temps el llibre escolar que ha fet conèixer els nostres literats”. [iii]

Finalment, us deixem amb un dels seus poemes.
 
Font: Emporium, 3-9-1905

 


[i] Si voleu saber més, entreu a la página de l’ARCA (cliqueu aquí) i on diu Cerca general poseu “Busquets i Punset”

[ii] Acció catalana, 15-1-1907, p. 3

[iii] Butlletí de l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana, núm. 35 (oct. 1934), p. 471-172.

No hay comentarios:

Publicar un comentario