miércoles, 17 de julio de 2024

ELS ALLOTJAMENTS TURÍSTICS A L'HOSPITALET

A hores d’ara, l’impacte dels allotjaments turístics en el preu del lloguer i fins i tot en la disponibilitat d’habitatges és indiscutible.

A l’Hospitalet no és l’única causa de que tinguem un dels preus del lloguer de pisos més alts d’Espanya, però és una de les principals.

Carrer Rosselló, 15. Animen als turistes amb la frase "First fiesta. Then siesta"

Pel que fa al mercat immobiliari i a la localització dels allotjaments turístics, l’Hospitalet es comporta com si fos una part de Barcelona, una de molt ben comunicada amb el centre de la ciutat.

Carrer Modern, 50

L’any 2015, convidat per l’Ateneu Catalònia, vaig fer una xerrada sobre quin impacte podia tenir el turisme a la nostra ciutat. En aquell moment, el turisme era valorat molt positivament per gairebé tothom. Algunes persones i col·lectius ja avisaven dels efectes perversos que en podia tenir.

Carrer Miquel Romeu, 43

En 2024, amb els lloguers pels núvols i amb dos blocs on la propietat està fent fora als llogaters per fer-hi apartaments turístics o de temporada (Occident, 14 i Holanda, 26) ja tenim clares algunes conseqüències del turisme.

A la Festa de la Diversitat de 2024 també hi van ser les comunitats d'Occident, 14 i Holanda, 36, denunciant la seva situació.

Però, de què estem parlant en concret? En paraules del propi Ajuntament:

Els establiments hotelers de L’Hospitalet han tancat el 2023 amb 1.051.000 pernoctacions, superant per primera vegada la xifra del milió. Durant el mateix període, la ciutat ha acollit 470.100 viatgers, una xifra rècord, que supera les dades d’abans de la pandèmia (381.200 el 2019 i 355.800 el 2018). (…)

L’Hospitalet disposa de 30 allotjaments turístics (hotels, hostals i apartaments turístics) i 5.024 places amb una ocupació mitjana el 2023 d’un 75%, xifres que superen per primer any les dades prepandèmia (74,6% de mitjana el 2019). La despesa mitjana dels turistes durant la seva estada també s’està recuperant, el 2022 va ser de 950,6 euros, quantitat que s’apropa als 991,5 euros del 2019.”

Carrer Estruch, 14

Aquestes dades no coincideixen de tot amb les que proporciona la Generalitat.

L'Hospitalet tenia en 2002, 6 hostals i pensions amb 94 places i només 1 hotel amb 206 places. L'any 2022 eren 2 pensions i 22 hotels, amb un total de 4.759 places.

L'altre sector que va créixer moltíssim van ser els habitatges d'ús turístic. La primera dada que tenim és de 2015, amb 115 establiments i 633 places. En 2018, les dades es van multiplicar per quatre: 465 establiments i 2.558 places. Aleshores es van prohibir i en 2022 n'hi havien 483 establiments amb 2.657 places. 

Aquests són els legals; ens temem que de ben segur n'hi han més d'il·legals.

En els darrers temps s'està produint el boom dels blocs d'apartaments turístics, els únics permesos per l'ordenança municipal. Entre 2015 i 2022 el creixement ha estat lleu, de 2 a 7 establiments, de 212 a 287 places. Però a hores d'ara, el recompte, incomplet, que he fet i que adjunto al final, em dona 34 establiments.

Carrer Modern, 70.

Recordem que els guanys dels establiments hotelers no es queden a l’Hospitalet, se’n van a la butxaca dels/de les propietaris/es. A la nostra ciutat potser viuen les persones que treballen en aquest sector de forma precària i mal pagades.

Pancartes al Carrer Holanda.

ELS PREUS DEL LLOGUER D’HABITATGES A L’HOSPITALET

Existeixen diverses fonts, referents a juny de 2024. Segons Habitaclia, superem els 19€ el m2, segons Idealista, els 17€. En els rànquings de les capitals més cares d’Espanya, l’Hospitalet només és superada per Barcelona i Madrid.

Un altre signe dels allotjaments turístics és la roba penjada dels balcons, com veiem a Mare de Déu dels Desamparats, 33 i Occident, 14.

Els mitjans municipals locals van informar que segons les dades de la Generalitat, el preu mitjà mensual d’un pis hi era de 880€, el que significava un increment del 28% en els darrers cinc anys.

Font: LHDigital

El que no reflecteixen aquestes dades és el que s’està demanant per una habitació, on sovint malviuen famílies senceres, o el que es demana per deixar que es posi una adreça, encara que sigui fals que s’hi viu, per aconseguir l’empadronament. El drama de l’habitatge té moltes cares a l’Hospitalet.

Bòbiles, 40

Alhora, els preus d’una nit a un allotjament turístic oscil·len entre els 100 i els 500€. És qüestió de temps que la ciutat, especialment els barris més ben comunicats amb el centre de Barcelona, s’omplin de blocs d’apartaments per als turistes o de temporada.

Per contra, si alguna persona vol viure de lloguer a l’Hospitalet, que tingui clar que, o fem alguna cosa, o ja pot marxar.

QUÈ PODEM FER?

És absolutament necessari regular els allotjaments turístics, especialment els del tipus apartament, si volem garantir un dret tan bàsic com és el de l’habitatge. Així ho veuen a cada vegada més ciutats i regions. De la dreta, sempre al servei del capital, no esperem res. De les forces d’esquerra, esperem una acció immediata.

Plaça Pirineus, 1

Una primera regulació a l’Hospitalet va prohibir els apartaments turístics a dins d’una escala de veïns; només es permetien en blocs sencers o cases i en vials d’una amplària mínima. 

Si continua la progressió, en 2026 en tindrem més de 60 establiments! Ara cal prohibir-los, si no a tota la ciutat, a bona part dels nostres barris.

Cal una suspensió de llicències i l’inici d’un procés de debat per a elaborar un pla d’usos d’establiments hotelers i allotjaments turístics i de temporada a la ciutat que inclogui les residències d'estudiants.

Prat de la Manta, 59

Una altra mesura urgent és demanar un canvi legislatiu perquè l’Hospitalet tingui el mateix tractament fiscal que Barcelona en aquest tema. Hem de cobrar el mateix que Barcelona per cada pernoctació i hem de podem imposar recàrrecs.

Finalment, fer inspeccions dels apartaments il·legals, els que malgrat la normativa són a escales de veïns.

Cal aturar aquest procés de gentrificació per la via de la turistificació de la ciutat i l’única manera de que una petita part dels beneficis econòmics del turisme i només les seves externalitats és fent-los pagar impostos.

Cal actuar amb urgència! 

Dr. Martí i Julià, 132.

ANNEX. ESTABLIMENTS D'ALLOTJAMENTS TURÍSTICS

(llistat en construcció)

 

COLLBLANC-LA TORRASSA

Cases

Ronda de la Torrassa, 91 (Casa Querol)

Rafael Campalans, 175

Mare de Déu dels Desamparats, 33

Rosselló, 107 (Casa Nanit)

Estruch, 14 (Hotelito boutique)

 

Baixos

Travessera de Collblanc, 19 ( Hotelito boutique)

 

Blocs

Dr. Marti i Julià, 132

Joventut, 14?

Montseny, 72 (Olala homes)

Pça Pirineus, 1 (limehome)

Llançà, 120

Mas, 139 (Torrassa Cozy apartment) 

Progrés, 19 (Casa Sinfreu, Fell Home Apartments)

Progrés, 43 (Caliu Apartments)

Progrés, 50

Rambla Catalana, 27 (Global apartments)

Rafael Campalans, 116 (La Bodega 1910)

Rabarté, 10-12 (8 Lacus Apartments)

Rosselló, 15 (Numa Càlid)

 

SANT JOSEP

Blocs

Miquel Romeu, 43 (Weflating)

Av. Fabregada, 85 (Aura Park Fira Barcelona)

 

CENTRE

Blocs

Avinguda del Carrilet, 325

 

SANTA EULÀLIA

Cases

Santiago Rusiñol, 6

 

Baixos

Aprestadora, 15 (Onefam hostels)

Modern, 17

Enric Morera, 34

 

Blocs

Blas Fernández de Lirola, 43-45 (JSM Apartaments)

Castelao, 189 (Ona Living Barcelona)

Enric Morera, 5-7 (Europa Fira Apartments)

Enric Morera, 20

Enric Morera, 30 (Topdown)

Enric Morera, 44

Enric Morera, 50 (Unique Apartments)

Modern, 20

Modern, 70 (Ariqus Apartments Fira)

Prat de la Manta, 59

Santa Eulàlia, 91 (Olala Homes)

 


Plànol dels edificis d'allotjaments turístics. Els punts vermells són els edificis d'apartaments. Els punts negres són els blocs d'Occident, 14 i Holanda, 36. Els punts blaus, les residències d'estudiants. La imatge ens mostra on és més greu el problema, a Collblanc-la Torrassa i Santa Eulàlia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario