viernes, 20 de mayo de 2016

UNA URBANITZACIÓ DE 1877

Gràcies a l’Agustín Castellano, he retrobat un document que feia temps tenia en el cap. I el tenia per reproduir-lo en una de les col·laboracions que feia en el bloc de l’Arxiu de Santa Eulàlia en nom del Centre d’Estudis de l’Hospitalet. En el primer aniversari de la mort de l’amic Juanma Fernández, serveixi aquest article per recordar-lo i homenatjar-lo.

En aquelles col·laboracions el que feia era aportar un document de la historia del barri, i comentar-lo. El document que reproduïm aquí és més que mai local i mundial. Ens explica coses de la nostra ciutat i de tot el món. El que passava a l’Hospitalet en 1877 havia passat abans a d’altres llocs i passa ara en d’altres països.

Es tracta de la memòria que acompanyava una demanda a l’Ajuntament de l’Hospitalet d’urbanitzar uns terrenys, els que s’indiquen en aquest mapa. 

"Urbanització d'uns terrenys situats a la carretera de Barcelona al Garrofé (actual carrer de Santa Eulàlia), entre el carrer de Salvador i l'actual avinguda del Metro. (...) L'indret apareix anomenat com a prop de la Torrassa o "Criadero"." Font: AMHL C110 1877_00002

En aquells anys aquest era el mecanisme habitual per generar espai urbà. A partir d’unes lleis de 1861, 1864 i 1876, els propietaris de terres demanaven convertir-les en parcel·les i carrers. A més, als nous carrers se’ls posava de nom el cognom dels propietaris, com en aquest cas.

El terreny, conegut com "El Criadero" correspon a l'espai entre Avinguda del Metro, Salvadors, Santa Eulàlia i Isaac Peral.

En la memòria s’afegeixen arguments favorables a la petició. En les explicacions hi ha referències locals, com la importància del Canal de la Infanta en el desenvolupament industrial ( una mica exagerada). De fet, les principals indústries de Santa Eulàlia en aquell moment, del sector tèxtil, no utilitzaven l’aigua del Canal com font d’energia, n’eren vapors.
 
Casalot del Carrer Cavall Bernat, amb la data de 1880 en la façana.

Però el que és el millor són les reflexions sobre la relació entre industrialització, immigració i creixement urbà. Aquestes frases fan d’aquest text una joia històrica. La frase que més m’agrada és:

(...) así como en la edad media, en donde se construia un templo, allí se construia de seguro un pueblo, en el siglo actual ha variado completamente puesto que allí donde se contruye una fábrica es seguro que se construiran casas formando primero una barriada y luego despues un pueblo.
Qui fa la petició? Alodia Salvador, la propietària, que era muller de Josep Maluquer i de Tirell, advocat que ocupà diversos càrrecs polítics; en aquell moment era senador.

Us deixo amb el text:
"Memoria facultativa. Preliminares

El creciente desarrollo de la industria, los adelantos de la misma, el fomento de la agricultura y del comercio, han influido poderosamente en el progresivo aumento de las construcciones, particularmente en esta provincia y de ahi procede el ensanche de las poblaciones, en particular las que aumentan en industrias por la ocupacion que dá á muchas personas, las que sin este poderoso recurso no se hubieran de seguro avecindado en la misma.

En el caso de ensancharse se halla la villa de Hospitalet, situada á cuatro kilómetros de la ciudad de Barcelona, en un fértil llano á regadio facilitandole el agua el canal denominado de la Serenisima Infanta Dª Maria Luisa Carlota de Borbón, teniendo este canal algunos saltos de agua la que se ha aprovechado como fuerza motriz para la industria por cuya razon se han construido algunas fábricas de hilados y tejidos, alguna tintoreria y teneria, ocupando estos centros industriales bastantes obreros los que como decimos anteriormente no se hubieran avecindado en dicha villa si no hubiera tenido estos centros de trabajo.

Como las personas ocupadas en dichos centros industriales quieren y deben al mismo tiempo habitar cerca de los mismos, por esta razon á los alrededores de ellos, se ve siempre una barriada la que es muy facil que con el tiempo se convierta en pueblo, pues que, puede decirse que así como en la edad media, en donde se construia un templo, allí se construia de seguro un pueblo, en el siglo actual ha variado completamente puesto que allí donde se contruye una fábrica es seguro que se construiran casas formando primero una barriada y luego despues un pueblo.

Como hemos dicho anteriormente, la referida villa de Hospitalet se halla hoy en el caso de ensancharse, por lo que es necesario tomar terreno á la agricultura á fin de urbanizarlo, (...)"

2 comentarios:

  1. El lloc era conegut com "el criadero" o "debajo de la Torrasa". Pel que fa al carrer Salvador (no Salvadors, com s'anomena ara) hi havia ja l'any 1820 o 22 una casa que encara existeix avui en dia. Els seus inquilins així ho han testificat a raò de descobrir aquesta data en la façana de l'edifici en una rehabilitació. Entre el carrer Salvador i el de Issac Peral (almenys) hi havia, avans de l'urbanització una bóbila. La bóbila, quan deixà de ser productiva es va vendre i va servir com a sitial.

    ResponderEliminar
  2. Moltes gràcies per la informació. Al llarg de la Carretera provincial (actual Carrer Santa Eulàlia) ja s'havia construït abans de 1877. Sempre diem que el barri de Santa Eulàlia neix quan el creixement de la Bordeta entra en el terme de l'Hospitalet a les vores de la carretera.

    ResponderEliminar