jueves, 22 de febrero de 2018

ELS PASSADISSOS, HABITATGES PER A LA CLASSE OBRERA


Ara queden pocs, però fa unes dècades milers de persones vivien als passadissos, a uns habitatges petits, normalment de planta baixa, disposats a banda i banda d’un passadís perpendicular al carrer.

N’hi havia a tots els barris de l’Hospitalet, encara que eren més freqüents a Collblanc-Torrassa. Existeix un gran estudi sobre els passadissos d’aquest barri, gràcies al qual sabem que el primer es va construir el 1906, però que la gran majoria són del període 1921-1926. Un 32% dels habitatges bastits a Collblanc-Torrassa entre 1915 i 1930 van ser als passadissos. Podem dir que a partir de 1930 triomfà definitivament el bloc de pisos. 

Passadissos de Collblanc-Torrassa en la dècada de 1990. En la fotografia de l'esquerra, un dels pocs que tenien dues plantes.


A Sant Josep recordem els set passadissos que hi havia al Carrer Mestre Candi, enderrocats entre 1980 i 1984, encara que hi havia un projecte per conservar alguns d’ells, considerats patrimoni històric de la ciutat. A Santa Eulàlia encara es conserven els del Carrer General Prim, i fins i tot a Les Planes n’hi ha un, al Carrer Subur. 

Passadís a Santa Eulàlia.

Tanmateix, foren molts més nombrosos a Collblanc-Torrassa per la senzilla raó que aquest barri va ser el que va créixer més en els anys ens els que s’utilitzava aquest tipus de construcció. També els trobem als que eren barris obrers de Barcelona en aquelles dècades: Les Corts, Sants, Sant Martí, etc.
 
Passadís a la Torrassa.


Els habitatges en passadissos eren petits, d’uns 20-40 m2, amb serveis sanitaris comuns i fetes amb materials de qualitats baixes. Normalment eren disposats en forma de U, al voltant d’un passadís central. Eren les cases dels immigrants més pobres, que arribaren en massa a l’Hospitalet a partir de 1915, quan la indústria necessitava mà d’obra per fabricar el que demanaven els països en guerra.

Plànols de passadissos a Collblanc-Torrassa de Ramon Puig i Gairalt. Veiem la planta i l'alçat. Font: HERNÁNDEZ, TATJER i VIDAL. Passat i present de Barcelona (III), pàg. 227.

El problema de l’habitatge per a la classe treballadora era enorme en aquella època. Milers i milers de famílies no podien pagar els lloguers dels pocs estatges dignes que es construïen. Les diverses formes d’infrahabitatge (barraques, coberts, lloguer d’habitacions o de llits, etc.) eren el més abundant. Els passadissos eren al llindar del que podem considerar digne segons la situació d’aquella època. A més, no tots eren iguals.

Passadissos al Carrer Llançà i Montseny, a la dècada de 1990.



Fins i tot, arquitectes com Ramon Puig i Gairalt van justificar el disseny de molts passadissos a la ciutat com una manera de solucionar aquest greu problema social. Pels propietaris del sòl i els promotors era una manera de guanyar diners amb una escassa inversió. I si en un solar podien fer cinc casetes en comptes de quatre, millor. Finalment van ser més un negoci pel capital que una solució per la classe treballadora.


Passadís al Carrer Occident de Collblanc. a l'esquerra de la foto, hi havien botiguetes, perquè aquesta façana donava a la Plaça del Mercat. Foto del 2008 de google sreet view.
 
La lluita de classes es va manifestar en aquest terreny de l’habitatge tant com en el món laboral. A partir de l’estiu de 1931, la CNT va promoure una vaga de lloguers, i durant la revolució de 1936, a l’Hospitalet es van col·lectivitzar també els habitatges, com les fàbriques i les terres.

Malgrat les dificultats, o potser a causa de les dificultats, la majoria dels testimonis parlen d’una estreta relació entre les famílies que hi vivien. El passadís era un espai comunitari on es compartien moltes coses i la solidaritat solia ser molt important. En algun cas s’hi instal·laven vàries famílies amb relacions de parentiu i paisanatge.

 
Joaquín Ruiz ens explica les migracions de Mazarrón (Múrcia) a Collblanc-Torrassa, i com diverses famílies van viure als passadissos del barri.


A hores d’ara en conservem molts pocs. Caldria fer un inventari i decidir quins volem conservar. En són un testimoni importantíssim de la nostra història. Actualment tenen protecció les Cases Borràs, i els passatges Pons i Mata, tots dos conjunts a La Torrassa. També són al PEPPA unes cases en passadís al Passatge de Piera, al Centre, però no semblen del mateix tipus que els altres. 

Passatge de Pons i Mata, a La Torrassa, l'any 2017


Pocs elements arquitectònics són tan representatius d’una època i del nostre ADN com els passadissos. Són patrimoni!

Annex (6 de juliol de 2020). 
També trobem passadissos o passatges d'aquesta mena a Barcelona, com els de León i Pau Hernández.
 
ANNEX FOTOGRÀFIC
 
Carrer Montseny, 142. Foto 2022.

Carrer Estruch, 13. Foto 2002.

Carrer Llançà, 91. Foto de 1992.

Carrer Occident, 25. Fotos de 2002

Carrer Holanda, 21. Foto de 2021.

Carrer Mas, 125. Foto de 2022.

Carrer Dr. Martí i Julià, 183. Foto de 2021.

Ronda de la Via, 25. Foto de 2022. Aquest també té entrada per la Ronda de la Torrassa.

Carrer Goya, 17. Foto de 2022.

A Santa Eulàlia, al Carrer General Prim, 22. Foto de 2022.

Carrer General Prim, 26. Foto de 2022

Carrer Prat de la Manta, a Santa Eulàlia. A la façana hi ha la data de 1930. Foto de 2023.


La influència dels passadissos de Collblanc-Torrassa va arribar al Carrer Bassegoda de Sants, a tocar de la Riera Blanca. Foto de 2021.

Carrer Arizala, de les Corts. Foto de 2022








jueves, 1 de febrero de 2018

VOLEM ESCOLES, ESCOLES VOLEM!



"Volem escoles, escoles volem". Això cantava, de la mà de meva mare, pels carrers de la Florida, amb la música de “volem pa amb oli, pa amb oli volem” fa uns 50 anys (deu ser la primera frase que vaig dir en català).

Podem partir d’un sil·logisme: a) les classes dominants no volen que les classes treballadores tinguin escoles de qualitat, b) la majoria de la població de l’Hospitalet ha estat sempre de classe treballadora; per tant c) la població de l’Hospitalet no ha gaudit normalment d’escoles de qualitat.

Doncs, efectivament, si fem un repàs al darrer segle, ens trobem amb un pols entre les forces obreristes i d’esquerres, que volen educació de qualitat per tothom i les forces conservadores i dretanes, que no la volen.

Una foto que ha esdevingut una icona de la Transició. Desconec l'autor, lloc i data. Es troba reproduïda a un mural de l'estació dels FF.CC. d'Almeda. És, per tant, de Cornellà?

Això es pot comprovar en alguns episodis de la nostra història.

La Segona República

Quan es proclamà la II República, l’abril de 1931, un dels principals objectius del nou règim va ser el de crear un ensenyament públic, universal i de qualitat. La Generalitat i l’Ajuntament de l’Hospitalet, institucions governades pels republicans, compartien l’objectiu.

La Memòria de 1932 que va publicar el consistori, ens aporta unes dades, resumides en el següent gràfic:



En resum, la població en edat escolar (4 a 14 anys) l’any 1932 era de 8.367 nenes i nenes. La població escolaritzada era només de 2.544, és a dir, el 30%. Les escoles existents eren insuficients. La situació era descrita així:
“Impossible, doncs, que aquesta munió d’infants poguessin tenir acolliment a les escoles, i per això els vèiem pel carrer, i causava una pena el circul·lar (sic) per la Ciutat i veure tantes i tantes criatures que passaven els dies jugant per les aceres o fent malifetes, pròpies de l’edat.”
Podem afirmar que la situació que havien deixat dècades de monarquia i dictadura militar era molt lamentable. Es confirma la hipòtesi: els règims dretans no estan gaire interessats en l’ensenyament dels pobres.

A partir de 1931, les institucions republicanes enceten una important política de creació d’escoles[i]. Es van construir o habilitar edificis grans:

- “Grup Escolar Rossend Arús”, a l’antic casalot de Can Bori. Fou inaugurat pel president Macià el 18 de desembre de 1932.

- Escola de Can Pi. Edifici nou dissenyat per Ramon Puig i Gairal, construït el 1932.

-“Grup Escolar Salvador Gil i Gil” al Carrer Campoamor. Edifici també de Puig, inaugurat l’octubre de 1934.

- “Grup Escolar Francesc Macià”, al Passatge Elies (actual Carrer Castelao), inaugurat el novembre de 1934. Una altra gran obra racionalista de Puig.

També es van bastir edificis petits a partir de l’any 1932:

- Escola de pàrvuls a l’actual Carrer Comerç.

- Escola de la Ronda de la Via.

- Escola a La Florida (no podem concretar on, potser a l’actual Carrer Collserola)...

Inauguració de l'escola Francesc Macià, a Santa Eulàlia, el novembre de 1934. A partir de 1939 fou anomenada Calvo Sotelo. Al seu lloc actualment hi ha l'escola Prat de la Manta.

Una altra dada ens proporciona la Memòria de l’Ajuntament de 1932. Entre el material adquirit hi ha alguns llibres del mètode Montessori. La República no només va construir escoles i contractar mestres, sinó que va promoure els mètodes pedagògics més actius i moderns.

Escola de Can Pi i classe a l'Escola Rossend Arús (1932)


Escola del Carrer Campoamor, en molt mal estat, l'any 1972.

Les escoles foren encarregades a Ramon Puig i Gairalt, que va dissenyar un edificis amb l'estil més avantguardista de l'època, el racionalisme. Malauradament, en són un dels molts capítols del patrimoni destruït en els darrers temps.

La lluita antifranquista

El franquisme, com era d’esperar, es va ocupar ben poc de l’educació de les classes treballadores. L’Hospitalet, que rebia milers i milers d’immigrants, va arribar a tenir una situació ben dramàtica. Les escoles públiques eren les heretades de la República amb un grapat de noves en 30 anys, però la població s’havia triplicat.

Les noves dels anys 50’s i 60’s eren Santa Eulàlia (1954), Pubilla Casas (1957), Onésimo Redondo (1964, actual Pau Vila), Ramón y Cajal (1965) i Joaquín Costa, a més d’algunes aules disperses per la ciutat. L'arquitecte d'aquests edifici fou en Manuel Puig i Janer.


L’any 1969 es van inaugurar el Pau Esteve (actual Sant Josep-El Pi), l’Eugeni d’Ors, el Menéndez Pidal i el Ntra. Sra. de Bellvitge (actual Bellvitge). Però sempre s’anava molt pel darrera de les necessitats de la població. I van proliferar les acadèmies privades.

Escola Mare de Déu de Bellvitge, l'any 1970.

Es va arribar a tal extrem que fins i tot la Ponència de Cultura de l’Ajuntament (que s’ocupava del tema escolar) va elaborar un informe el novembre de 1971 en el que es reconeixia oficialment el que era una evidència: no es podia garantir l’escolarització de la població infantil local.

Jaume Botey ens resumeix la situació, que s’assembla moltíssim a la 1931:
“l’any 1971, amb una població infantil aproximada de 46.000 nens i nenes, 23.000 assistien a l’escola privada (en règim de minifundi de pisos i baixos en males condicions) 13.000 a l’escola pública distribuïts entre les escasses 230 aules existents, amb una mitjana de 57,8 nens per aula, i, per tant, en quedaven 10.000 al carrer, sense escola.”[ii]
En el món de les escoles privades convivien centres exemplars, impulsats per professionals amb gran vocació docent, amb acadèmies que eren una veritable vergonya, amb docents sense titulació, on s’exercia violència física i psicològica a dojo contra nens i nenes... D’això tenim la meva germana i jo algunes experiències que explicar, i molts/es de vosaltres de ben segur que també.

I els barris començaven a bullir, amb les associacions de veïns i d’altres entitats al capdavant, en les que tenien molta influència els partits d’esquerra clandestins. La reivindicació d’un ensenyament públic de qualitat ocupava un dels primers llocs i apareixia en les primeres manifestacions que es feien a la ciutat durant molts anys.

Portada de la revista de l'AV de Sant Josep (1976) i manifestació procedent de Can Serra (1977). en tots dos casos la reivindicació és la mateixa.

L’Ajuntament va aconseguir del Ministeri d’Educació un Pla d’Urgència amb el que es van construir un grapat d’escoles, que són (o eren, perquè algunes han estat renovades) fàcilment reconeixibles perquè eren iguals: planta en forma de H, maó vist, 16 aules (a les que s’hi van afegir 4 de “preescolar” a cadascuna l’any 1975)...:

1973: Bisbe Berenguer, Pompeu Fabra, Milagros Consarnau i Joaquim Ruyra.

1974: Busquets i Punset, Frederic Mistral, Rubió i Ors, Europa, La Marina i Bernat Metge (als baixos d’un edifici).

L'antic edifici del Pompeu Fabra, l'any 2012. Els edificis dels col·legis del Pla d'Urgència es van fer a cuita-corrents i eren de mala qualitat. Es va encetar un pla per substituir-los i es va començar pel Màrius Torres, Pompeu Fabra, Bisbe Berenguer i Prat de la Manta. La crisi va aturar la renovació de la resta, sine die.

Tot i aquests nous col·legis, encara no s’havia solucionat del tot la situació, i l’any 1976 es van crear-ne més: Eduard Fontseré, Pere Lliscart, El Samontà, Folch i Torres, Pla del Llobregat, Salvat Papasseit, etc. 
I l’any 1977, el Puig i Gairalt, que portava molt de temps a mig fer. I el 1978, el Ramon Muntaner. I el 1979 l’Àusias March, el Joanot Martorell, el Pau Casals i l’Anselm Turmeda. I el 1980 el Josep Janès i el Bernat Desclot...
No sabem l'any de la inauguració de l'Escola Martí Feced, però sí sabem que l'any 1989 es va transformar en Escola d'Art, la futura EASD Serra i Abella.

L'Escola Martí i Feced l'any 1989.

La pressió popular va ser cabdal per aconseguir que el Govern destinés els diners per desenvolupar l’anomenada “Enseñanza General Básica”. De 230 aules l’any 1972 es va passar a 871 l’any 1982.

Però el problema es reproduïa amb l’ensenyament mitjà, amb el “Bachillerato Unificado Polivalente”. L’any 1968 fou inaugurat l’Institut Torras i Bàges, el segon de la ciutat. Després fou considerat l’Institut número 1. El COPEM, tot i ser més antic, fou incorporat a la situació jurídica semblant a la de la rest d’instituts com el número 2.  

La pressió del moviment veïnal aconseguí el seu primer èxit amb la creació de l’Instituto Nacional de Bachillerato Mixto nº 3 a Bellvitge el 1976 que va començar a funcionar en altells i en uns barracons al Gornal, fins que al setembre del 1977 van poder traslladar-se al seu nou edifici, encara que no era acabat del tot.

Aquells barracons foren ocupats per la comunitat educativa del INB Mixto nº 4, fins que no s’enllestia els seu edifici a la Rambla Marina, que després de la seva inauguració el 1979, fou batejat com Mercè Rodoreda. I al començament de 1980 hi arribà el INB Mixto nº 5, que l’any 1983 va esdevenir l’Apel·les Mestres.

Tota una promoció, a la que pertany l’autor d’aquestes ratlles, va fer tot el BUP i el COU en aquells barracons. Molts i moltes teníem l’institut a més de 2 km de casa nostra i fèiem quatre viatges diaris.

Barracons al Gornal, 1978, quan era la comunitat del futur Mercè Rodoreda.

La història de l’INB Mixto nº 6 és ben desgraciada. Havia d’anar a Collblanc i mentre es construïa les classes es feien a la Torre Barrina. Fou inaugurat l’any 1986 amb el nom de Margarida Xirgu, però de seguida, l’alumnat i el professorat es van queixar de problemes de salut i l’institut es va tancar el febrer de 1987. Finalment es va trobar una bossa subterrània de naftalè, procedent de la fàbrica que hi havia en aquell lloc anteriorment (una química coneguda com “Fum d’Estampa”).

La Formació Professional anava encara més enrere de les necessitats de la ciutat. A l’institut Sanz Orrio del franquisme (escola d’oficis del Sindicat Vertical) es van sumar, dins dels plans d’urgències de la Transició, dos més. Els Institutos de Formación Profesional nº 1 i 2 foren creats l’any 1975, i van ocupar edificis abandonats (escola, comissaria...) fins el 1977, quan foren inaugurats els Pedraforca i Provençana.

Més endavant va incorporar-se a la xarxa de la Generalitat el Sanz Orrio, amb el nom de Llobregat, i es va crear un quart institut, que aniria a l’antiga fàbrica tèxtil Can Vilumara. Arran de l'aprovació de la LOGSE, molts centres de secundària tenen estudis d'ESO i batxillerat i també de formació professional.

Teniu records? Els voleu compartir?

I ara?

Resta pendent la història de la revolució pedagògica a la ciutat en els darrers 20 anys. Ho hem de dir ben clar, l'Hospitalet és una potència en el món de l'educació, les comunitats educatives de la ciutat han endegat unes experiències capdavanteres i extraordinàries.
 
Per això encara fa més mal que hi hagin dues escoles, la Paco Candel i l'Ernest Lluch, en barracons. El 2018, com el 1971, com el 1931, les nenes i els nens de l'Hospitalet no són considerats dignes de tenir instal·lacions escolars de qualitat. I és que continuem sent de classe treballadora.
Escola Paco Candel i Ernest Lluch, encara en barracons.

ANNEX DE FEBRER DE 2023
 
En els darrers anys s'han produït alguns fets significatius. Comencem per la darrera, la construcció, finalment, de l'edifici de la Escola Ernest Lluch, que ha començat a funcionar el setembre de 2022. Han estat 11 anys en barracots.

Els barracots, però, han augmentat a la ciutat, com els que es van instal·lar a la Plaça Cadí, l'any 2020, per a acollir les aules d'ESO del creat l'any anterior, Institut Escola Pere Lliscart.

Aquesta és una altra gran novetat, els tres instituts escoles de la ciutat, començant pel Gornal (2018), l'esmentat Pere Lliscart (2019) i Puig i Gairalt (2020).

L'Escola Paco Candel de Santa Eulàlia continua esperant el seu edifici, el que porten fent des del 2010. Darrerament han intensificat la seva pressió.

Finalment, la que ha estat la principal lluita en l'àmbit escolar dels darrers temps. Acadèmia Cultura han començat el curs el setembre de 2022 als barracots que ha deixat buits l'Escola Ernest Lluch, incorporats a la xarxa pública com Institut Escola Maria Miret.
 
El març del 2021, les famílies i docents de l'Acadèmia Cultura de la Torrassa reben la notícia que a final de curs l'escola tancarà les seves portes per sempre més. Els problemes feia temps que s'estaven covant, però d'amagat de la comunitat educativa, que va haver de reaccionar. Diverses tongades de mobilitzacions van aconseguir una prórroga a l'escola antiga, la incorporació a la xarxa pública i, quan semblava tot solucionat, el març del 2022, un altre cop per a que aquesta incorporació es fes efectiva, perquè des de la Conselleria deien que no quin problema ara no la permetia.

En resum, dues lluites socials pels equipaments escolars amb èxit, la de l'Ernest Lluch i l'Acadèmia Cultura, i una altra encara en marxa, la de Paco Candel. I la lluita diària de l'educació i la renovació pedagògica a tots els centres de la ciutat.
 
 



[i] Segons la Memòria, foren creades 22 escoles (de fet, aules) el juliol de 1932. Segons la Gaceta de Madrid (el BOE de l’època) es van crear 13 el novembre de 1931 (https://www.boe.es/datos/pdfs/BOE//1931/309/A00785-00789.pdf) i una més el desembre de 1932 (https://www.boe.es/datos/pdfs/BOE//1932/350/A01883-01886.pdf)


[ii] BOTEY, Jaume. “Ajuntament de 1979 i ensenyament”, Quaderns d’Estudi núm. 24, Centre d’Estudis de l’Hospitalet, 2011, pàg. 84. 
http://www.raco.cat/index.php/QuadernsCELH/article/view/234463/334546